"Justiitsministeeriumi hoone, mis asub Tõnismägi 5a, jääb edasi riigi kasutusse ning hoone tulevasteks kasutajateks on haridus- ja teadusministeeriumi valitsemisala asutused," ütles ERR-ile RKAS-e kommunikatsioonijuht Mariliis Sepper.

Ta lisas, et justiitsministeeriumi kasutada olnud maja aadressil Tõnismägi 8 on konserveeritud. "Ehk hoone on valves, hoiame linnatänava korras ning tagame hoone miinimum köetuse, välistatud ei ole hoone suunamine müüki."

Ka majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi maja Harju tänaval on RKAS-i omandis ja hoone läheb Sepperi sõnul asenduspinnana riigi kasutusse. Ta lausus, et hoonet müüki sellel aastal ei suunata, täpsem aeg sõltub asenduspinna kasutamise perioodist ning plaanid on veel täpsustamisel.

Rahandusministeeriumi kasutuses olnud kolm hoonet Endla ja Lõkke 3a tänaval kuuluvad jätkuvalt RKAS-ile. Sepper ütles, et Lõkke 5 on osaliselt üüritud; Lõkke 3a konserveeritud; Endla 13 osaliselt välja üüritud. "Hoonete tänane peamine eesmärk on riigi kinnisvara vajadusi lahendada," lisas Sepper.

Loe pikemalt err.ee'st.

Kuna majandusministeerium kolib uude nn "superministeeriumisse," on vajadus vana maja järgi kadunud. Harju tn 11 asuva hoone väärtus on hinnatud 3,9 miljoni euro peale ning see läheb nüüd RKASi valdusesse, kirjutas mullu augustis majaomaniku vahetusest Ärileht.

3,9 miljonit eurot hindas hoone väärtuseks DTZ Kinnisvara oma aprilli alguses koostatud eksperthinnangus. Väärtuse korrektsusele andis oma hinnangu ka audiitorfirma Pricewaterhousecoopers.

Vara üleandmine võimaldab MKMil vabaneda mittevajaliku kinnisvara haldamisest.

Esmapilgul tundub hoone väärtus, ligi 4 miljonit eurot, vanalinna kohta justkui väike. Kinnisvarafirma 1Partner tegevdirektori Martin Vahteri sõnul on raske praegu hinda täpselt kommenteerida. Põhilise probleemina näeb ta esmapilgul Harju tn 11 hoone juures seda, et asukoht on büroohoone jaoks halb.

Vahteri arvates on Harju tn 11 juures puudulikud parkimisvõimalused ja autoga ei saa sinna nagunii hästi ligi, mis on büroohoone jaoks suur probleem.

Vahteri sõnul ongi vanalinnas büroopindade hinnad madalamad kui uutes büroohoonetes. Ta lisas, et vanalinna sobivad väga kindla otstarbega pinnad: meelelahutus turistidele esimesel korrusel ja elupinnad ülemistel korrustel.

Veel tänavu aprillis kirjtuas Ärileht, et Reformierakondlane Arto Aas uuris, mis on saanud vanadest ministeeriumihoonetest pärast superministeeriumi ümberkolimist. Riigihaldusminister Jaak Aabi selgituste kohaselt on RKASil kaks maja plaanis veel sel aastal maha müüa ja ülejäänud pinnad välja üürida.

Justiitsministeeriumi Tõnismägi 5a asuv hoone on kasutusel Harju Maakohtu asenduspinnana käesoleva aasta suve teise pooleni, seejärel saab kaaluda hoone väljaüürimist või müüki. Tõnismägi 8 asuv hoone on konserveeritud ja kaalutakse selle väljaüürimist. Hoonel on valve ja minimaalne kütterežiim, ülalpidamiseks on alates augustist kulunud 7615 eurot.

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi maja anti RKAS-i omandisse jaanuaris ja see kavatsetakse sel aastal maha müüa. Hoonega seotud kulude kogumaht on RKASile olnud 12 896 eurot.