Endover Kinnisvara tegevjuht Robert Laud ütles tänasel rahvusvahelisel kinnisvarakonverentsil, et turule siseneb kohe keskerakondlik ja sotsiaaldemokraatlik olukord.

"See oli küll natuke huumoriga öeldud," ütles Laud. "Kinnisvaraturg toimib Tallinnas ja ka natuke Tartus, aga ülejäänud Eestis mitte, sest nõudlus-pakkumine maal sisuliselt ei eksisteeri. Kuid küsimusi tekitab see, et sotside ja keskerakonna valimisprogramm on teistsugune ja püütakse lahendada mingeid eluasemeprobleemi küsimusi maakohtades."

"Seda on räägitud just selles võtmes, et edendada äride ja noorte kolimist maale. Kuid maal pole piisavalt üürikortereid, kuhu ajutiselt elama minna ning ilmselgelt ei taheta väiksematesse kohtadesse kinnisvara osta, sest pärast on sellest raske lahti saada," rääkis Laud. "Ärile, mis asub Põlvas ja vajab sinna kvalifitseeritud tööjõudu, aitaks eluasemeprogamm küll kaasa ning inimesi oleks lihtsam sinna saada, kuid majanduslikku sisu sellel pole."

"See kulu, mis läheb maakonnakeskustesse uute hoonete ehitamisele või vanade renoveerimisele, ei tule hiljem tagasi. Lähtuda tuleks sellest, et turg reguleerib ennast ise. Kui tuleb riiklik meede sisse, siis ta võib väikeste maakondade niigi väikse turu segi lüüa. Võib tekkida situatsioon, kus varaomanikud ei saa oma võimalikust varast enam üldse üüritulu, sest tekivad võimalused rentida riiklikult toetatud programmide kaudu."

"Turutingimustel rentimine kaob täiesti ära. Tuleb vaadata, kes seal üldse võidab. Kohtades, kus turureeglid kehtivad ei tohiks vahele segada, aga selge on see, et need koalitsiooniparteid viivad oma programmi ja poliitikat ellu. Reguleeritud elupindade rentimise võimalus on programmi osa. Seal lähevad poliitika ja äri ristakuti," rääkis Laud.