Eesti peaminister peaks tööandjate kohtlemist õppima Venemaa kolleegilt, väidab äsja Putiniga kohtunud tööandjatejuht Enn Veskimägi.
Kuidas juhtus, et te nädal tagasi kohtusite Moskvas peaminister Vladimir Putiniga
Tegemist oli Venemaa töösturite ja tööandjate organisatsiooni RSPP 20. aastapäeva kongressiga, mille raames toimus kohtumine Venemaa peaministriga. Ritz Carltoni hotellis toimunud mahukal üritusel olid koos nii Venemaa regionaalsed kui ka tööstusharude juhid. Välismaalastest oli seal peale Eesti ka Ukraina tööandjate juht, sest meil ainukesena on venelastega otsene koostööleping.
Mulje?
Arvestades meie valitsuse praegust suhtumist tööandjatesse, oleks meie valitsusjuhil Putinilt midagi õppida. Ma pean silmas nii avatud suhtlemist kui ka vestluskaaslaste ärakuulamist. Putin pidas debatti ettevõtjatega kauem kui esialgu plaanitud. Kõikidele probleemidele vastas ta konkreetselt ja lühidalt. Meie peaministrilt tuleb lühikesele küsimusele väga pikk vastus.
Kas Eesti ettevõtjate mõju valitsusele on võrreldav sellega, mida nägite Moskvas?
Nii Moskvas kui ka Kiievis sotsiaaldialoog toimib ja see on valitsuse prioriteet. Euroopa Liidus on kolmepoolne sotsiaaldialoog püha lehm, mille kallale mitte keegi ei lähe. Kuid tänases Eestis on valitsus – ma pean siin silmas just peaminister Andrus Ansipit ja rahandusminister Jürgen Ligi –, kes on sellele dialoogile käega löönud. Minul vajus suu lahti, kui peaminister lükkas kõrvale nii tööandjad kui ka töövõtjad, kellel kogu ühiskond püsib ja püsib ka valitsuse kestmine.