Igaühte meist võib Enneti hinnangul vaadelda ja hinnata nii parema kui ka pahema poole pealt. Meis on nagu kaks isiksust:

a) negatiivne kangelane on kiuslik, pahatahtlik, kade, laisk, halb, negativistlik, pessimist, ärapanija...

b) positiivne kangelane on meile ja ühiskonnale oluliste heade iseloomuomadustega.

"Mõlemad isiksuseomadused on eluga toimetulekuks ja ühiskonnaga kohandumiseks vajalikud. Muutuvas ühiskonnas muutub ka negatiivse-positiivse sisu ning inimhing soovib nende muutustega kaasa minna, tahab ka oma pahema poole "patukoormat" vähendada ning parema poole "pühakuoreooli" veidigi suurendada. Ja "kõrgemad jõud" seda soodustavad, reklaamivad, mõjutavad.

Üleilmsetes religioonides on Enneti väitel kasutusel meeleparandus, mis eeldab patu-pahaduse tunnetamist ja tunnistamist, järgneb andeks andmine - kellel selleks andestamiseks voli on antud - ning siis patukahetsusteod. "Tegudega peab inimene näitama, et "patukoorem" väheneb ja "pühaku-tegude koorem" suureneb," lisab Ennet.

Aga inimhing on laisk - ikka see isiksuse pahem pool tegutseb - ning otsib lihtsamaid lahendusi, lahendusi, et ise vähem tegutsema peaks.

"Ja siis tulevad mängu indulgentsid - patukoormat saab vähendada asjade, raha, kapitali altarile ohverdamise kaudu. Paras hulk patutegusid on ekvivalentne paraja koguse "ohvrialtari kapitaliga" ja ongi JOKK - patukahetsustegusid polegi vaja teha, sest patud on kapitaliga kinni kaetud," kõneleb psühhiaater.

Rahul on sel hetkel nii inimhing, rahul on hingekarjased, rahul on hingekarjastega käsikäes tegutsev riiklik kapitalisüsteem.

"Aastalõpu ostud ja sellele kaasnevad "palverännakud koos indulgentsipakikestega" on eelkõige enda isikliku patukoorma kinnikatmine. Välispidiselt teeme kingi saajatele heateo, asja süvaolemus - enda muutmise ja uutmoodi püha-tegude asemel teeme "investeeringuid" indulgentsikapitaliga, tegeleme pseudo-meeleparandusega," on Ennet veendunud.

Aastavahetusel vajab inimene psühhiaatri arvates vähem "indulgentse" ja rohkem empaatiat ning üksmeele-tegusid. "Sedasi tegutsedes muutume ise ja muutub ühiskond inimlikumaks nüüd ja järgnevatel aastatel," loodab Ennet.