ERA Panga pankrotihalduri Urmas Trossi sõnul jäid ERA Liisingule müümata panga lootusetud nõuded Andres Bergmanniga seotud firmade vastu, samuti jäid müümata need niinimetatud neljanda grupi nõuded, mis on seotud kohtuvaidlustega.

Tross ei soovinud avalikustada, mis summa eest läks laenuportfelli probleemsem osa ERA Liisingu kätte.

"Las ostja kommenteerib seda. Meie andsime tehinguga nõudeõigused ära ja nüüd on tema (ERA Liisingu juhatuse liige Aare Sosaar) ostja ja tal on õigus öelda, mis ta seal sai või ei saanud," ütles Tross.

Sosaar jättis nõudeõiguse ostu puudutavatele küsimustele vastamata.

Postimehe andmetel ületab müüdud laenude tagatisvara mitmekordselt ERA Liisingu poolt nõudeõiguse eest makstud summat. Trossi sõnul on aga loomulik, et ostja tahab tehinguga võita. "Seal peavad olema mõned pärlid sees, sest muidu ei ole huvi," väitis ta.

Tross jättis vastamata ka küsimusele, kui suur oli ERA Liisingule müüdud laenude lepingujärgne väärtus. "Tegemist on erineva kategooria laenudega ja mida halvem on kategooria, seda madalam on hind. Aga hakata neid arve nüüd välja tooma, ei tekita midagi muud kui ainult paksu pahandust," lausus Tross. l=Keegi ei saa aru, et müües halba laenu odavalt, olen ma tegelikult võitnud."

Probleemsetele laenudele ei olnud Trossi väitel sisuliselt konkureerivaid pakkumisi. Ta tunnistas siiski, et pakkumisi oli teisigi, aga seda vaid osale probleemsetest laenudest.

Kokku on ERA Pank Trossi kinnitusel maha müünud üle paarisaja laenulepingu. Ostjat ootab veel 11 miljoni krooni ulatuses hästitöötavaid pikaajalisi laene.

ERA Panga moratooriumi ajal läksid ERA Liisingu aktsiad Venemaal ehitavale firmale Cueks, seda Cueksi viie-kuue miljoni dollari suuruse nõude osalise kattena ERA Panga vastu. Cueksil oli Trossi kinnitusel veel eelmisel aastal nõudeõigus ERA Panga vastu, praegu aga ei ole firma tema väitel enam pankrotipesa võlausaldaja.

ERA Panga endise juhatuse esimehe Jaak Kiikeri väitel oli vähemalt panga eraisikute laenuportfell sajaprotsendiliselt tagatud.

ERA Panga hästitöötavaid laene ostnud Merita Panga Tartu kontori juhataja Rauno Kallase hinnangul võis ERA Panga haldurite peahuviks olla portfelli müümine võimalikult kiiresti ja ühes tükis. "Jään konkreetse vastuse võlgu selles osas, kas need laenud müüdi maha liiga odavalt või mitte," lausus ta.