Teesalu suurosalusega OÜ Oftop on nelja viimase aasta jooksul maksnud omanikele 2,7 miljonit krooni dividende, sellest 600 000 krooni tänavu. Viljandis silmalõikustega tegelev, ainuisikuliselt Teesalule kuuluvast kliinikust on aga arst nelja viimase aasta jooksul endale välja maksnud ligikaudu 4 miljonit krooni dividende. Sel aastal kokku 900 000 krooni. Oftopile maksab haigekassa tänavu patsientide ravimiseks 2 miljonit ja Pait Teesalu Silmakirurgia OÜ-le 4,75 miljonit krooni, kirjutab Äripäev.

Tartu Ülikooli stomatoloogia kliinikus 0,25 kohaga arst-õppejõuna töötaval Ülo Pintsonil on enamusosalus ka Tartu kesklinnas asuvas erahambaravi kliinikus AS Ode. Erakliinik maksis mullu dividendideks 3,5 miljonit krooni. Pintsoni sõnul on see 20 aasta jooksul üks ja ainus kord, mil kasumit välja maksti. Tänavu ostab haigekassa Pintsoni äriühingult 3,34 miljoni krooni eest hambaraviteenust. "Kui tahate väita, et oleme haigekassast sõltuvad ning oleme seetõttu käivet teinud, siis meie käibest moodustas haigekassa osa võib-olla alla 10%. Kui haigekassa ei maksaks meile enam sentigi, ei juhtuks meiega mitte midagi. Igal aastal on haigekassa lepingu saamine loterii moodi: kas saab või ei saa," rääkis lõualuu implantatsioonile spetsialiseerinud doktor.

Pintson eitab kategooriliselt, et tema ainus põhjus veel TÜ Kliinikumi hingekirjas olla on soov nn riigihaiglast patsiente enda erakliinikusse ravile suunata. "Oh, jätke! See on müüt! Öelge, kas selle artikli tellis Äripäevalt nüüd haigekassa või? Haigekassal on väga hea suhtekorraldusfirma. Haigekassa küsib ka alati niimoodi. Te smugeldate haigeid enda erakliinikusse... Ma ei tee seda! Miks ma peaksin seda tegema? Haigekassa raha on niivõrd väike. Juurde seda meile ei anta. Meie käime mööda nööri. Meie täidame täpselt haigekassa ette antud ravijuhtude ja keskmise maksumuse näitajaid," selgitas Pintson.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla (PERH) näo- ja lõualuukirurg Hamor Kaha peab koos kolleegidega riigihaigla vahetus läheduses erakliinikut Näo- ja Lõualuukirurgia Keskus OÜ. Erakliinik rendib ruume minutilise jalutuskäigu kaugusel Kaha peamisest töökohast ning on mõeldud peamiselt näos ja lõualuus pesitsevate pisivigade kohendamiseks. Viimase nelja aasta jooksul on kirurgid võtnud äriühingust dividendidena välja kokku 2,15 miljonit krooni. Haigekassa maksab sel aastal keskusele patsientide ravimiseks 1,76 miljonit krooni. Kaha ei salga, et aeg-ajalt pakub ta PERHi vastuvõtule tulnud patsientidele kiirema abi saamise nimel ka enda erakliiniku teenuseid välja."Haiglas on võib-olla järjekord kaks kuud, aga meil saaks järgmisel nädalal asja korda. Eks inimene siis ise otsustab, kuidas ta talitab."