Uus Eesti juhatus rõhutas nädalavahetusel toimunud suveseminaril Lääne-Virumaal, et Eesti teadlaste vähese kaasamisega riigi jaoks elulise tähtsusega otsuste langetamisel ei saa kuidagi nõustuda.

Erakonnale valmistab muret asjaolu, et ka seekord võidakse akadeemikute arvamust mitte arvestada, ehkki tegemist on sel alal kõige kompetentsema kogu poolt vastuvõetud seisukohaga, teatas ETAle Uus Eesti peasekretär Juhan Aare.

Uus Eesti juhatus avaldas lootust, et valitsus loobub põhiseadusevastasest, majanduslikult äärmiselt kahjulikust müügitehingust, mille tulemuseks on põlevkivi ärakinkimine ja kontrolli kaotamine elektrienergia tootmise üle.

Akadeemikute hinnanguil on seadusvastaselt antud ASile Narva Elektrijaamad Eesti Põlevkivi enamusosalus, mille omandab tühise summa eest NRG Energy. Põlevkiviettevõtte väärtuseks hindavad teadlased koos põlevkiviga ligi 100 miljardit krooni.

Teadlased kardavad, et NRG võib müüa juba 2004. aastal mõlemad elektrijaamad suvalisele ostjale. Selleks annab neile võimaluse suurem häälte arv juhatuses.

Eesti Energia, Narva Elektrijaamad ja Eesti Põlevkivi nõukogu liikme Väino Sarneti selgituse järgi on näiteks NRGle garanteeritav 12protsendiline kapitalitootlus energeetikasektoris suhteliselt madal ning Eestil tekiks ilma NRGta raskusi nii suurte investeeringute kaasamisel.