"Erakonna netovara on suures ulatuses negatiivne ja kohustused samas ulatuses tasumata, kuna laekunud tulust ei teki piisavalt katet nende tasumiseks. Tasumata lühiajaliste kohustuste vanus on keskmiselt 2200 päeva!" kirjutas Ojasalu. 2200 päeva võrdub teatavasti 6 aastaga.

Erakonnal on pikaajaline võlgnevus 2011. aasta riigikogu valimise kampaaniast, millega seoses on komisjon korduvalt tähelepanu juhtinud erakonna negatiivsele finantsseisundile ning juhatuse vastutusele erakonna finantsjuhtimise eest.

Aasta esimese kolme kuuga paranes erakonna finantsseis 2600 euro võrra. "Kuigi ühe kvartali tulemus pole prognoosimiseks piisav, siis finantsseisu trendi silmas pidades võib eeldada, et erakonna finantsolukord normaliseerub kauges tulevikus. Pikaajaline finantsvõimekuse puudumine seab piirid ka erakonna aktiivsele poliitilisele tegevusele, seab kahtluse alla erakonna majandusliku pädevuse ja on koormav võlausaldajatele," märgib Ojasalu.

Erakonnaseadus nõuab erakondadelt finantsdistsipliini täitmist ja mittetulundusühingute seadus ühingu juhatuselt vastutuslikku käitumist. Pikka aega erakonna finantsseisu jälgides on komisjonil tekkinud arusaam, et erakonna majandustegevus pole jätkusuutlik.

Eelnevat silmas pidades rõhutab komisjon veelkord erakonna juhatuse vastutust erakonna majandusliku juhtimise eest ja juhatuse hoolsuskohustusest tulenevat nõuet erakonna pikaajalise maksejõuetuse korral viimase meetmena kuulutada välja erakonna pankrot.