Eesti Energia nõukogu valis eile õhtupoolikul toimunud koosolekul ettevõtte juhatuse esimeheks Nord Pool Spoti Balti ja Venemaa piirkonna senise juhi Hando Sutteri.

Sutter vahetab sellel kohal välja üheksa aastat Eesti Energiat juhtinud Sandor Liive.

Konkurss Eesti Energia juhi kohale kuulutati välja enne seda, kui Raasukesest sai ettevõtte nõukogu juht. Kommenteerides konkursi käiku ütles Raasuke, et lõppvooru jõudis rohkem kui kaks inimest. "Nende seast kaks inimest välja valida oli lihtne, sealt edasi juba väga raske," lisas ta.

Nõukogu otsus ei olnud Raasukese sõnul konsensuslik, kuid väidetavalt jõuti selge eelistuste ülekaaluni, mis lubas selle otsuse teha.

Otsust ei tehtud Raasukese sõnul eile, eelistused tuli paika panna pisut varem, sest tuli otsustada, kellele esimesena pakkumine teha.

Otseseid etteheiteid Liive senisele tegevusele Raasuke välja tuua ei tahtnud ja viitas vaid sellele, et oli erinevaid arvamusi ning kohati vastuolulisi hinnanguid.

"Küsimus oli selles, et kas ettevõte vajab mingisugust muudatust ja kui suur see muudatus olema peaks. Vaikselt jõudsin arvamuseni, et aeg muudatusteks on praegu," rääkis Raasuke. "Ei saanud samamoodi edasi minna."

Raasuke rõhutas, et Liivel on olnud üheksa aasta jooksul suurepärane karjäär ja pole kahtlustki, et see jätkub tulevikus mingis teises vormis, kuid vaja oli vaatenurga muutust ning seda, et seni tähelepanuta jäänud probleemid tuleksid esile.

Seda, kas Sutter on hea valik, näitab Raasukese sõnul aeg. Tema kasuks olla tulnud valdkonna detailide tundmine ja huvi. Samuti viitas Raasuke omaniku ehk antud juhul riigi ootustele.

Raasuke leidis ka, et see, et nõukogu otsus enne ametlikuks saamist lekkis, on väga kahetsusväärne ja on selge märk sellest, et tegemist on nõrga kooslusega, mis ei ole töövõimeline. Nii Raasuke kui ka saadet juhtinud Meelis Atonen leidsid, et selline info liigutamine on kaudselt kuritegelik.

Edasised küsimused tuleks Raasukese sõnul suunata juba uuele juhile ja lasta nõukogul teha oma tööd. "Nõukogul on nüüd aeg lavalt lahkuda, meie ülesanne ei ole olla hääletoru," leidis ta.

Sutter alustab tööd uues ametis 1. detsembrist.