Eestis miljoneid võitnud ja kaotanud Itaalia suurärimees on siin otsi kokku tõmbamas. Töö sai tehtud, väidab ta. Pro Kapitali gruppi juhib teine itaallane ning oma sõnul on Preatoni sellega seotud põhiliselt niipalju, et asutas hiljuti Itaalias Pro Kapitali, mis hakkab Baltimaades kinnisvara müüma.

Kuid rohkem kui miski muu mõlgub meeles uus äriidee: saar Eritreas, Aafrikas. Eritrea metsiku looduse keskele on kerkimas Sharm El Sheikhist võimsam ja suurejoonelisem kuurort.

Õhtupimedas trellitatud väravast sisse lastuna võtame istet teine teisel pool massiivset lauda Preatoni luksusliku vanalinnavilla esimesel korrusel nahktugitoolides. Alluvad ütlevad: härra. Vahepeal lõikab jutu sisse poolelt sõnalt ootamatu köhahoog. ?Kuidas on kriminaaliga intervjuud teha?? uurib Preatoni. Jääb kummitama, kas ta mõtles seda tõsiselt või mitte.

?? Millega praegu tegelete?

Kogu Pro Kapital grupi asjaajamise olen usaldanud Paolo Michelozzile. Ise arendan Dominat, mis mõne kuu eest tõusis suurimaks Itaalia hotelliketiks. 60 hotelli on avatud, tulekul veel mõned. Neli asuvad Baltimaades, neist Tallinnas Domina City ja Domina Ilmarine. Riias avatakse peatselt Domina Plaza.

Areneme väga kiiresti, sest usume praegusest kaubamärgist tulevikus väga tõsist äri. Oleme 19 riigis, näiteks Usbekistanis on kolm hotelli. Meile on soodus areneda riikides, kus elatustase pole liiga kõrge. Võib-olla avame tulevikus hotelle Lääne-Euroopas või isegi Ameerikas, kuid eriti ei usu.

?? Mida Domina õieti teeb?

Esiteks oleme täna liidripositsioonil Itaalia vaba aja veetmise võimaluste pakkujate hulgas. Teiseks juhime hotelle, millest prestii?semad on Domina Coral Bay ja Sharm el Sheikh. Coral Bay on tõeline rahamasin, praegu pole nii palju kohti kui tahtjaid.

Veel korraldame reise, mis ausalt öeldes on kehv äri ja ei teeni eriti. Sa pead leidma hotelli, üürima lennuki, korraldama transpordi. Kuigi Domina World Travelil Eestis läheb tänavu jälle väga hästi.

Soovitan kindlasti käia Coral Bay?s, maailma ilusamas mereäärses kohas. Üldse kõige ilusam koht asub Itaalias Como järve ääres.

?? Kehv äri, aga ikka loote järjest uusi reisikorraldajaid lisaks Eestile ka Lätis, Leedus, Soomes, Itaalias, Ukrainas, Venemaal.

Need on hotellide täitmise võtmesõnaks. Oma reisikorraldajad saame lükata oma hotellide suunas, luua ja kaitsta imidzŠit. Enamikul juhul ei tee inimesed vahet ilusate ja koledate kohtade vahel, vaid ostavad imidzŠit nagu Prantsuse lõhnaõli või kallist veini.

Dominal on teisigi tegevusi, näiteks reisiagentuuride võrgus müüme kuponge, mis lubavad meie hotellides allahindlust. Edukas idee: müüme nii poole kuni miljoni euro eest kuus.

Hiljuti asutasime Pro Kapitali müügifirma Itaalias, et sealsed investorid saaksid osta Baltimaadest kinnisvara. Miks osta kinnisvara Milanos või Bolognas, kus see maksab kolm korda rohkem kui Tallinnas või Riias? Inimesed lihtsalt ei tea siinsete turgude võimalusi. Loodetavasti saab ettevõte olema edukas ning toob Balti riikidesse rohkem raha ja investoreid. Tõsi, töölepanek võtab veel mõned kuud aega. Õige müügimeeskonna leidmine polnud sugugi lihtne.

?? Seega näevad teie tulevikuplaanid ette ühelt poolt kinnisvaraga seotud investeeringuid ja teiselt poolt turismi?

Välisinvestorid investeerivad isik-likesse korteritesse. Ise panustame rohkem komplitseeritumasse valdkonda kui tüki kinnisvara ost. Toodame kinnisvarast toote. Need müügi-jõud aga hakkavad müüma kortereid, poode, kontoreid, mitte aga suurkeskusi nagu Kristiine. Investeeringud pluss ajutöö oleksid väljast tulevaile investoreile liialt suur tükk.

?? Võiks oletada, et lahkute Eestist. Müüsite hiljuti Rottermanni kvartali.

Te, eestlased, olete ühed kahtlustamismaniakid. Ma ei lahku, olen juba ammu läinud. Enne kui ükski siinne lugu algas, oli otsustatud, et Paolo Michelozzi hakkab hoolt kandma Pro Kapitali grupi eest. Aga teie (koputab lauale ? toim), teie inimeste peades oleks nagu... Miks te tahate alati tekitada probleeme? Eestlase parim toit on teine eestlane ? te pole nõus? Michelozzi kannab Pro Kalitali eest juba kolm ja pool aastat hoolt. Kõik läheb väga edukalt: Kristiine kasum kahekordistus, hotellid kasvatavad käivet, ehitame järjest uusi kortereid, lõime Domina City, kasu toovad mitmed teised meie asjad Eestis. Aga teie silmad ei näe seda... jah, ma lahkun. Mis lahkun ? ma lõpetan, põgenen!

?? Miks lahkute Eestist Lätisse ja Leetu?

Isiklikult või investorid?

?? Näiteks investorid.

Sest näen seal võimalusi, neid on Lätis ja Leedus, nagu Eestis ja Venemaalgi. Olete kuulnud globaliseerumisest? Mis selles imelikku on, et inimesed investeerivad teistesse riikidesse. Algul oli imelik, et investeerisime Eestisse. Nüüd, et investeerime teistesse riikidesse.

?? Millised plaanid on teil veel peale turismi Läti-Leeduga?

Turismiäri lõime Eestis ning areneme edasi Lätti ja Leetu. Mis ei tähenda, et lahkume siit. Või oled kuulnud, et müüme Domina World Traveli? Domina oli üks mu leiutistest ning meie poliitikaks on oma äride laiendamine.

Rottermanni müümine oli sellest osa. Me ei saa kõike arendada. Vahel tuleb edasiliikumiseks asju müüa. Tuletaksin meelde, et kolm aastat tagasi rääkisid kõik Pro Kapitali tehtud Rottermanni kehvast tehingust. Kuid nüüd müüsime selle kahekordse hinnaga. Ega hooligi inimeste juttudest, hoolin finantstulemustest. Need on head.

?? Maatükk Tallinna lennujaama lähedal Tartu maanteel. Müüte ka selle?

Võimalik. Me ei arendanud seda kohta välja Ülemiste keskuse loomise tõttu. Olete käinud Kristiines? Kolme nädala vanune kaubanduskeskus Domina Shopping Riias on veelgi suurejoonelisem.

Muuseas, tegime vea, nimetades Eesti kaubanduskeskuse Kristiineks. Nüüd on Kristiine rahvasuus levinud, Domina Shoppinguks ümber nimetada võimatu.

?? Kas loote Domina Shoppingu Vilniusse?

Peaksid sellest rääkima Paulo Michelozziga, tema juhib ja vastutab. Kordan vaid temalt kuuldut. See oli nii juba enne lugu (tõlkes ?story?, peab ilmselt silmas kohtuprotsessi ? A.I.). Ise tahan olla osaline hotelliketi ja Sharm El Sheikhi arengus. Ilmselt oleme nüüd tegemas väga suurt hüpet uude riiki ? Eritreasse.

?? Miks just sinna?

Sealsete läbini puutumata saarte tõttu. Sõja tõttu veel kolm aastat tagasi on sealne keskkond jäänud täiesti metsikuks. Olen seal käinud kordi. See on viimane alles jäänud paradiis. Punase mere Lõunapark.

?? Loodate luua Sharm El Sheikhi sarnase kuurordi?

Ainult palju võimsama.

?? Kuidas leidsite Eritrea?

Vaatasin atlast. Nägin Sharm El Sheikhist ja Sudaanist edasi kolme-nelja saart, mis tundusid arendamise jaoks väga huvitavad ja kaunid. Vaata, Dubai on otse öeldes s...t koht, aga inimesed käivad seal. Õhk on niiske ja meri pole parim. Ometi on koht väga eksklusiivne.

?? Millal avate? Meie andmetel ülejärgmisel aastal.

(Naerab.) Meil pole isegi veel täpset äriplaani. Vaata, minu ülesandeks on luua strateegiaid. Eestisse tulles ütles mu nina olevat tegu huvitava riigiga. Vaja vaid leida õige nurk. Ma pole kunagi tahtnud lõplikult jääda sellesse ärisse. Paolo Michelozzi vastutab arengu eest. Ma ei tea, kuidas tegutsevast firmast suuremat teha. Ma pole mingi insener.

?? Olite pikalt seotud Eestiga. Mida siinne riik ja rahvas teile õpetas?

Nii on raske öelda, kõik pole valge ja must. Õppisin inimeste kadedust tundma. Algul seda ei teadnud. Unistasin, et kohtasin paradiisi. Aga ilmselt on nii igas väikses keskkonnas.

?? Teil on kahekordne kodakondsus. Tunnete end rohkem itaallase või eestlasena?

Absoluutselt itaallasena, olen seda läbi ja lõhki. Itaalia seadus on väga lihtne: sul võib olla topelt kodakondsus. Väga kahju, et Eesti seadus seda ei luba. Mulle anti Eesti pass. Hiljem avastasin, et eestlasena on näiteks Dubaisse palju keerulisem reisida. Itaallasel pole sinna viisat vaja.

?? Kui palju olete raha kaotanud pahanduste tõttu Eesti maksuametiga?

Ei kalkuleeri, ärimehena peab olema pragmaatiline. Nii tüüpiline on mõtlemine, et eksisteerib üks õiglus suure algustähega. Vanasti tekitati kommunismi uskudes suur segadus. Minu kombel erinevate asjadega tegeledes tuleb arvestada, et vahel juhtub. Kui oled riigiametnik, siis OK, võib-olla ei jätku söögiraha. Kuid keegi pole agressiivne, keegi ei räägi sinu kohta imelikke asju, keegi ei hooli sinu tegevusest. Võib küsida, kumb on parem: kas saada aeg-ajalt vastu näppe või olla täielik null? Üle maailma tekitavad edukad inimesed teistes teatud kindlat sorti kadedust.

?? Kuidas Eesti kohtuasjaga on muutunud äripartnerite käitumine?

Inimesed minu ümber käituvad nagu alati. Miks? Aga miks ma võidan alati? Sest ei hooli avalikust arvamusest. Hoolin inimestest, kes on minu ümber olnud juba aastaid ja usaldavad mind. Vahel naerame selle üle, et samuti kui Eestis, juhtub niisuguseid asju ka Itaalias. Tuleb leppida, uskumatud asjad on osa maailmast. Ma ei väsi oma lastele rääkimast: leppimatus on ajaraisk. Tuleb olla positiivne ja paremaks teha neid asju, mis sul juba on. Kättemaks ei tee kellelegi head.

Minu kombel edu eest võitlevad inimesed ei tohiks nii palju imid?ist hoolida. Eelistan praegust olukorda selle asemel, et räägitaks: oli üks hea ärimees, aga Kristiine pankrotistus.

?? Aga mis on teile oluline?

Lähedaste usaldus. Juhina pead olema oma ühiskonnale kasulik. Kuidas saad seda olla, kui sind ei usaldata. Täna saan uue idee korral lülitada kiiresti õiged inimesed õigele kohale, õigesse strateegiasse ühte meie 150 firmast.

Inimesena kardan kõige rohkem üksindust. Seepärast loon kogu aeg midagi. Samas jätab kõrvalseisjate arvamus mind külmaks.

?? Mitmed ärimehed sukelduvad poliitikasse. Millised on teie ambitsioonid?

Kindlasti mitte. Olen liiga otsekohene. Vist pisut rumal, aga ei mõtle rääkides kunagi, mida inimesed minust arvavad. Poliitiku ülesandeks on häälte kogumine, usalduse loomine. Mina kogun vaenlasi otsekohesusega.

?? Millises riigis tulevikus elate?

Eestis, Lätis, Itaalias ? pole ühte kindlat riiki. Kui peaksin jääma pensionile, mida muidugi kunagi ei juhtu, siis kõige tõenäolisemalt valiksin Como järve äärse villa, Sharm El Sheikhi või Tallinna vahel. Siin on väga rahulik, pole lärmi ja mulle meeldib mu vanalinna residents. Ilmselt müün tulevikus oma Riia maja, kuid Tallinnaga seda ei juhtu.

?? Külastate Eestit ka siis, kui siinne riik põhjustab teile jätkuvalt probleeme?

Jätkan külastamist isegi siis, kui probleemid paistaksid suuremad kui praegu. Kuid palun, ära liigu samm-sammult kohtuasja suunas. Räägime ärist. Te, ajakirjanikud, tahate iga hinna eest uksest läbi minna. Isegi, kui see on lukus. Ole ettevaatlik.

?? Küsiksin siiski protsessi kohta ...

Parem vaiki. Ütlesin, olen pragmaatiline inimene ja me jääme ellu. Igal juhul.

?? Kui võlur saaks täita ühe teie soovi, siis mis see oleks?

Minu elu ongi mu unistuste täitmine. Erilisi soove pole. Kesta nii kaua, et näha lapselapsi ja arendada täiuslikuks saar Eritreas.

?? Miks on Eritrea teile kõige tähtsam?

See on väljakutse, keegi pole seda varem teinud. Kunagi tulin samuti Eestisse. Olete ilmselt unustanud, kui palju investoreid siia tõin, kui palju töökohti lõin. Keegi ei uskunud sellesse riiki. Uskusin rohkem kui eestlased ise. Ning jätkan oma tegutsemist. Ükski minuga juhtunud lugudest ei takista mind. Ning kõik minu ärid kahe- ja kolmekordistuvad. Tundub, et teil pole silmi.

Minu töö siin on lõppenud, minu strateegiad olid korrektsed. Teised peavad jätkama.

Kuidas Domina Coral Bay tegutseb

?? Kümme aastat tagasi novembri lõpul sai Domina Coral Bay loodud niiviisi, et Ernesto Preatoni sõitis lennukiga üle Siinai poolsaare ja leidis, et ilus koht, peaks hotelli looma.

?? Tänaseks on poolsaare tipus asuv Sharm El Sheikh kasvanud korralikuks linnaks, Preatoni hotellikompleksi Coral Bay ümber on kerkinud teisigi hotelle.

?? Domina Coral Bays töötab 1600 inimest. Eestlasi on seal puhkamas käinud 20 000 ringis.

?? Selle aasta jooksul külastab kuurorti umbkaudu 156 tuhat inimest ning kasum peaks Domina Hotels & Resorts spa presidendi Vincenzo Presti andmetel tulema suurusjärgus 374,4 miljonit krooni.

Eritrea

Noor ja arenev vabariik

?? Eritrea, Ernesto Preatoni uus lemmikriik, on täna üks maailma vaesematest, kuid tegemist on kiiresti areneva riigiga.

?? Riik võitles rohkem kui 30 aastat iseseisvuse eest ja saavutas selle ametlikult aastal 1993.

?? Linnulennult Eestist umbkaudu 4500 kilomeetri kaugusel otse lõunas asuva Eritrea pindala on 124 320 ruutkilomeetrit. Rahvaarv on 4,4 miljonit, millest pealinnas elab pool miljonit elanikku.

?? 70% elanikkonnast tegeleb põllumajanduse ja karjakasva-tusega. Naftat hakati kaevandama 1990. keskel. Põhilised kaubanduspartnerid: Etioopia, Saudi Araabia, Sudaan, Itaalia.

?? Rahaühik nafka võrdub laias laastus ühe krooniga. Rahvuslik kogutoodang on eri andmetel 1560-9300 krooni inimese kohta. Hinnatase olevat nagu Eestis kümmekond aastat tagasi.