„Milline on Eesti võimalus? Kindlasti haarata turgu tänu kulutaseme vähenemisele ning positiivsele euro otsusele, mis süstib investoritesse enesekindlust. Uuringu tulemused näitavad selgelt, et välisinvesteeringu otsuseid kaalutakse pikalt ning ollakse väga valivad. Eesti võimalus on demonstreerida paindlikkust ning lähedust suurturgudele – Venemaale, Kesk-Euroopale ja Skandinaaviale,“ märkis Ernst & Young`i juhtivkonsultant Tarmo Toiger. „Ja miks investeeritakse Euroopasse? Peamiselt seetõttu, et Euroopas leitakse olevat tasemel infrastruktuur ning head spetsialistid. Eesti fookus peaks olema samuti nende kahe otsustuskriteeriumi arendamisel.”

„Võrreldes 2008. aastaga oli eelmise aasta investeeringute maht kogu Euroopas kukkunud 11%, Kesk- ja Ida-Euroopas isegi kuni 15%,“ ütles Toiger.

Türgi, tänu madalamale kulutasemele, on haaranud mitmeid suuri investeeringuid ja seda eriti autotööstuses. Kõige suurema kukkumise on läbi elanud põhjamaade riigid – Soome, Rootsi, Taani ja Norra, kus võrreldes 2008. aastaga on otseinvesteeringute maht vähenenud 40%. See võib olla oht ka Eesti jaoks, kuna otseinvesteeringute arengumootoriks ei jätku kütust, teisalt võib langus olla ka positiivseks võimaluseks odavama ning paindlikuma tootmispinna leidmisel, leidis Toiger.

„Ehkki Euroopa atraktiivsus investeeringute sihtkohana on vähenenud, pole see Euroopale veel surmaotsus,” ütles Ernst & Young`i partner Ranno Tingas. „Investorid usuvad Euroopa potentsiaali, kuid selleks oodatakse kohalikelt valitsustelt tegusid. Uuringu kohaselt ootavad investorid siin suuremat rõhuasetust ettevõtlikkusele ja innovatsioonile, enam keskkonnasõbralike tehnoloogiate kasutamist, teenusemajandust ja loomingulisust. Märkimist väärib ka fakt, et Hiina investorid olid Euroopas töökohtade loomisel USA ja Saksamaa järel kolmandal kohal, edastades ülejäänud Euroopa riike,“ sõnas Tingas.

Uuringu kohaselt näevad investorid aastal 2010 Lääne-Euroopat jätkuvalt atraktiivse piirkonnana, kuhu investeerida(38%), järgnedes pingereas Hiinale (39%), kuid tunnevad muret Kesk- ja Ida-Euroopa turgude pärast, mis kukkusid 2008. aastal saavutatud globaalselt teiselt kohalt kolmandale, langedes atraktiivsuselt 42%-lt 24%-le.

„Pikemas perspektiivis nähakse siiski Kesk- ja Ida-Euroopas eeliseid,“ märkis Toiger. „Kesk- ja Ida- Euroopat nähakse jätkuvalt kolmanda kõige atraktiivsema piirkonnana järgmise kolme aasta jooksul, järgnedes 59%-ga Hiinale (66%) ja Indiale (61%).“