Eesti põllupidajad saavad viis korda vähem toetust kui Lääne-Euroopa farmerid. Samal ajal on näiteks seemned, väetised ja muud sisendid sarnaste hindadega. Ka kaup müüakse maha ühisel turul, vahendas ERR.

Euroopa Komisjon avaldas täna seisukohad, mille järgi pannakse kokku eelnõu Euroopa Liidu põllumajanduspoliitika muutmiseks.

"Hektaripõhised otsetoetused ja otsetoetused üldse on ebaõiglased ja tekitavad ebaõiglast konkurentsi liikmesriikide tootjate vahel. See meid huvitav põhimõte on nendes järeldustes sees," ütles põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.

Euroliidu põllumajanduspoliitika eesmärgid aastani 2020 arvestavad senisest enam keskkonnaküsimustega. Toetused muudetakse õiglasemaks.

Euroopa Komisjoni põllumajanduse ja maaelu volinik Dacian Ciolos ütles, et üks peamisi teemasid on otsetoetuste muutmine. "Ma arvan, et otsemaksed tuleks tulevikus säilitada, kuid neid tuleks jagada teisiti ja selge ning objektiivse kriteeriumi alusel. Lisaks põllumajanduse konkurentsivõimele tuleks arvestada, et toetused kannustaksid põllumehi mõtlema loodusvarade paremale käekäigule," lausus Ciolos.