Riigikogu kultuurikomisjoni liikmed, kellega Delfi rääkis, kinnitasid tõsiasja, et järgmise aasta eelarvest ei ole ERRi maja ehituseks raha eraldatud ning koppa maasse, nagu olid ERRi juhid lubanud kevadel, 2011. aasta jooksul ei lööda. Kuna tõenäosus on, et raha võib tulla ka laenust, mitte riigieelarvest, ei saa seda lauset küll kivisse raiuda, kuid ka laenu ei ole tänase seisuga veel olemas.

Kultuurikomisjoni liikmetest riigikogulased jäävad ka napisõnalisteks teemal, kas ringhäälingumaja teemadel üleüldse mingit diskussiooni või arutlust toimub.

Täieliku vastandina esineb aga kultuurikomisjoni esimees Peeter Kreitzberg, kes räägib, et kõik investeeringud, mis lähevad ERRi, peaksid võimaldama maja ehitusega alustamist.

„Kogu protsess on ju ehitatud üles ideele, et võetakse pikaajaline laen, lisaks on tõstetud ka ERRi investeeringuteks ettenähtud summat 30 miljoni krooniga. Selle rahaga muidugi maja ei ehita, kuid see ongi mõeldud selle laenu, pikaajalise laenu teenindamiseks,“ räägib Kreitzberg.

Delfile uut maja kommenteerinud teleeksperdid on tõmmanud tähelepanu asjaolule, et maja on ehitatud stiilis, mis ei ole mõeldud tele- või raadiomajaks. Uus maja ei too juurde stuudiopinda, eraldab ikkagi korrustega nii tele kui raadio ning üllatab veel muudegi totrustega. Näiteks 15 erineva koosolekuruumi, liialt palju pinda vaheruumide ja koridoride näol ning igasugust energiasäästu eirava klaasist väliskestaga.

Maja ehituse kohta on ERRi ametlik vastus maja teemalisele teabenõudele lihtne ja sisutu, kuid ütleb, et ERRi uue maja hinda ei oska lõplikult öelda täna keegi, aga oleme 2007. a. avalikult lubanud, et see ei tohi nimetatud aasta hinnataseme juures minna maksma üle ühe miljardi krooni.

„Hoone ehitamise osas ei ole hetkel otsustatud, kas ehitame hoone ise või koostöös Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsiga. Igal juhul tuleb ehitamiseks välja kuulutada riigihange ning enne selle tulemuste selgumist ei ole võimalik lõplikust maksumusest rääkida. Kui riigihanke pakkumised tulevad hinnaga üle miljardi krooni, loeme hanke ebaõnnestunuks ja hakkame projekti muutma. Samas, kui mingitel põhjustel ERR-i hoone ehitamine viibib ja ehitushinnad vahepeal hüppeliselt kallinevad, on võimalik, et tuleb kulutada ka üle miljardi krooni,“ seisab ERRi poolt saadetud teabenõudes.

„Riigi Kinnisvarale mina suur patrioot ei ole ning siin võib tuua aluseks ka koolid, kus agentuur on kallim oma rentides kui pank intressides ja tagasimaksetes. Aga kes laenu võtab, on veel ebaselge,“ lisas Kreitzberg.

Maja projekteeringu võitnud Nobel Arkitekteril on töö alles pooleli, lepingu järgi tuleb arhitektuuribüroole maksta 32,5 miljonit krooni, millele lisandub käibemaks. Selle sees on nii maja arhitektuur, kunstiline lahendus kui ka projekteerimine.

Uuele majale on poolthääle andnud ka rahandusminister Jürgen Ligi, kes valiks ERRi uue maja Mustamäel enne uut ooperimaja. ERRi tänane juht Margus Allikmaa on uue maja ehitust pidanud kodumaise tele- ja raadioprogrammi parema kvaliteedi nurgakiviks.