See on esimene puhtalt hindamise teel tehtud maksuotsus inimese suhtes, kes maksuameti hinnangul elab selgelt üle oma ametlike tulude. Paljud maksukonsultandid ennustavad, et kui maksuamet läbib kohtukadalipu selles küsimuses edukalt, hakatakse kaudset maksustamist tulevikus laialdasemalt kasutama.

Kuigi praeguseks poolteist aastat tagasi jõustunud maksukorralduse seadus annab selleks maksuametile selgemad volitused, on senini kasutatud hindamist väiksemate otsuste juures lisakaalukeelena. Esimeseks pretsedendiks loetakse siiski tuntud alkoholitootja Liiwi Heliisi omaniku Aivis Ohtla suhtes mullu 17. jaanuaril tehtud otsust, mis jäi jõusse ka keskaparaati esitatud vaide järel.

Ohtla advokaadid tunnistavad, et lähenev kohtupretsedent on huvipakkuv kogu üldsusele. “Selliseid maksuotsuseid hakkab järjest rohkem tulema,” ennustas Toomas Tamme. “Praegused maksuseadused on lihtsalt sedapidi kirjutatud.”

Advokaadid selgitavad, et kuna kohtulahendid sisaldavad isikuandmeid, jääb ka Ohtla otsuse sisu avalikkuse eest varju. Teatatakse vaid seda, kumma kasuks otsus langetati.

Kunagine maksuameti peadirektor, IMG Konsultant ASi juhatuse esimees Ardo Ojasalu rääkis, et mujal maailmas on kaudne maksustamine tavaline ja õigustatud nähtus. “Kui inimene on deklareerinud, et ta on saanud pelgalt maksuvaba miinimumi ulatuses tulu ja selgub, et tal on tegelikult kaater Pärsia lahes, siis on huvi ja kontrollimine loomulikult õigustatud ega lähe vastuollu euroopalike õigusnormidega,” kirjeldas ta. “Kui inimene teenib suurt tulu ja tahab seda varjata, siis on väga raske seda avastada. Kui ta aga hakkab tulu kasutama, siis tuleb tegelikult teenitu välja.”