COSME vastugarantiide leping võimaldab Kredexil toetada tuhandet väikest ja keskmise suurusega ettevõtet (VKEd) Eestis 200 miljoni euro ulatuses laenude ja liisingutega järgmisel kolmel aastal.

Kredexi juht Lehar Kütt selgitas täna lepingu allkirjastamise eel, et Euroopa Investeerimisfondi garantii maht Kredexile on maksimaalselt 60 miljonit eurot. See garantii võimaldab omakorda Kredexil anda pankadele garantii 120 miljoni euro ulatuses, mille alusel saavad pangad anda laene 200 miljoni euro väärtuses.
„Saame garanteerida pisut riskantsemaid projekte ja ka pangad saavad laenata riskantsematele projektidele,“ selgitas ta.

Euroopa Investeerimispanga (EIB) asepresident Jan Vapaavuori lausus, et raha on praegu küllalt, selle hind on odavam kui kunagi varem, mida aga ei ole on investeeringud. Kus on siin pudelikael?
Vapaavuori sõnul on tihti nii, et see, kellel on raha, sellel ei ole ideed või ei ole ta valmis piisavalt riske võtma.
„Väikestel ja keskmise suurusega ettevõtetel on ideed, riskijulgus- ja valmidus, aga napib tagatisi et pangast laenu saada. See leping peaks seda olukorda parandama,“ lausus ta.

Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri algatusel valminud investeerimiskava EFSI (Euroopa Strateegiliste Investeeringute Fond), mille eesmärk on uute töökohtade loomine ja majanduskasvu kiirendamine Euroopas. See programm, mida avalikkuses tuntakse kui Junckeri imet, peaks avaliku ja erasektori investeeringute kaudu kolme aasta jooksul kogu Euroopa Liidus investeeringuteks tooma täiendavalt vähemalt 315 miljardit eurot.
Plaan töötab nii, et Euroopa Liit paigutab EFSIsse 16 miljardit eurot ning Euroopa Investeerimispank 5 miljardit eurot. EIB kolmekordistab selle summa laenurahaga 63 miljardi euroni. Seejärel tulevad mängu erainvestorid, kelle investeeringutega summa viiekordistatakse 315 miljardi euroni.

Ärileht on Junckeri plaanist varem kirjutanud siin.