Emissioonikorraldaja oli USA-s asuva Wachovia panga tütarettevõte Wachovia Securities ning tehingule andis reitingu Moody's Investor Services.

Agentuuri Moody?s Investor Services andmetel on see esimene taoline hüpoteegiga tagatud väärtpaberite emissioon kogu Kesk-Euroopas. ?Käesolev pakkumine on esimene samm pikaajalises programmis, mille eesmärk on avada rahvusvahelised kapitaliturud eluasemelaenude finantseerimiseks Balti riikides," ütles Balti-Ameerika Ettevõtlusfondi eluasemelaenu programmi juht William C. Schaub. ?See võimaldab kohalikel laenuandjatel otsida ka muid rahastamisallikaid kui hoiused, laenud emapankadelt või kohalikud võlakirjad.?

BalAEF asutati 1994. aastal, et edendada erasektori arengut Balti riikides. Stardikapitaliks eraldas USA valitsus fondile Ida-Euroopa demokraatlike riikide toetamise programmi raames 50 miljonit USA dollarit.

BalAEF-i eluasemelaenu programm tegeleb eluasemelaenude väljastamisega eraisikutele nii otse kui ka maaklerite vahendusel. Alates BalAEFi eluasemelaenu programmi käivitumisest 1997. aastal on Balti riikides eraisikutele väljastatud üle 9000 laenu enam kui 220 miljoni USA dollari väärtuses.

?Oma tegevusega toetame siin likviidse eluasemelaenuturgu arengut, mitmekesistame rahastamisvõimalusi ja aitame kaasa uute toodete tekkimisele, kasutades selleks pikaajalisi ja stabiilseid kapitaliallikaid," ütles Schaub. ?Euroopas rahastatakse enamik eluasemelaene klientide pangahoiuste kaudu, millel on aga tavaliselt palju lühem tähtaeg kui väljastatavatel eluasemelaenudel. Seetõttu on ka enamus eluasemelaenudest muutuva intressimääraga. Me loodame lisaks muutuvate intressimääradega laenutoodetele pakkuda ka pikaajalisi fikseeritud intressiga laene, et anda laenuvõtjatele suuremat valikuvabadust.?

Enne reitingu andmist analüüsis Moody?s põhjalikult antud hüpoteekväärtpaberite emissiooni. Selle käigus uuriti BalAEF-i eluasemelaenude väljastamisega seotud tööprotsesse, laenuportfelli, erinevaid riske ja tehingute struktuuri, et anda hinnatavatele väärtpaberitele reiting. Sellest reitingust sõltub investoritele makstav intress ja Moody?s monitoorib antud väärtpaberite emissiooni kogu nende kehtivusaja jooksul.

Wachovia Securities müüs A- ja B-liiki väärtpaberid Ameerika ja Euroopa investoritele, olles ise ühtlasi väärtpaberiomanike depositaariks. BalAEF-i tütarettevõtte Baltic American Mortgage Holdings jääb eluasemelaenude esmaseks teenindajaks.

Läti Unibanka tegutseb nende hüpoteekväärtpaberite omanike kaasdepositaari, dokumentide hoidja ning tugiteenuste osutajana. Alates 2001. aastast on Unibanka eraldanud BalAEF-ile ka krediidiliini, et aidata rahastada eluasemelaenude väljastamist Lätis.

?Sedasorti väärtpaberite väljalaskmine rahvusvahelistel kapitaliturgudel annab Lätile suurepärase võimaluse saada rahalisi lisavahendeid eluasemelaenude väljastamise arendamiseks. See on mõlemale osapoolele kasulik, sest välisinvestorid saavad võimaluse muuta oma investeerimisportfell mitmekesisemaks ja Läti muutub tänu sellele avatumaks ning investorite hulgas tuntumaks,? ütles Unibanka president Viesturs Neimanis. ?Kuna tegemist on esmakordse taolise hüpoteekväärtpaberite emissiooniga Ida- ja Kesk-Euroopas, siis on ka Unibankale ja kogu kontsernile SEB oluline osaleda sedalaadi ettevõtmises. See annab meile väärtuslikke teadmisi tootevaliku edasiarendamise osas, et pakkuda sarnaseid tooteid ka teistele institutsionaalsetele klientidele mitmekesistel turgudel.?

Pakutavate väärtpaberitega seotud poliitilise riski on kindlustanud Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA), mis kuulub Maailmapanga kontserni. Rahvusvaheline Finantskorporatsioon (IFC), mis kuulub samuti Maailmapanga gruppi, avas BalAEF-ile krediidiliini ja eraldas lisatoetust eluasemelaenude sidumiseks väärtpaberitega.