MTÜ Dokumendihaldurite Ühing andis hiljuti välja Eesti esimesed riiklikud dokumendihaldurite kutsetunnistused. IV taseme kutsetunnistuse pälvis neli ning V taseme tunnistuse üheksa inimest.

Ühingu juhatuse liikme Teele Kurmi sõnul on dokumendihaldurite kutsetunnistuse taotlemine praegu vabatahtlik, ent sellegipoolest on see vajalik dokument.

“Kutsetunnistus tõestab, et oled eksami teinud ja sinu pädevust on hinnatud,” märkis Kurm. “Kui tunnistus tööandjale esitada, näitab see, et inimesel on oskused ja vastav pädevus olemas.”

Ühing moodustati kolm aastat tagasi ning selle ellukutsujaks olid Viljandi kultuuriakadeemia infoteaduse ja dokumendihalduse eriala tudengid ning õppejõud. Ühingu loomise üheks oluliseks ajendiks oli see, et oleks võimalik sooritada kutseeksamit. “Tahame teavitada, et tööandjad saaksid aru, kui tähtis on, et asutuses dokumendihaldus toimiks,” märkis Kurm.

Eksami sooritamise eelduseks on kõrgharidus, mis ei pea sugugi olema dokumendihalduse alal. Sel juhul on muidugi oluline, et inimene töötaks vastaval ametikohal, vastupidisel juhul ei pruugi tal olla vastavaid teadmisi ja ta kukub eksamil lihtsalt läbi.

MTÜ ise haldureid praegu ei koolita, dokumendihaldust saab õppida rakenduskõrgharidusena TÜ Viljandi kultuuriakadeemias ning magistriõppes Tallinna ülikoolis ja Tartu ülikoolis.

Dokumendihaldureid vajatakse nii riigi- kui ka erasektoris, kus halduril tuleb koostöös juhtkonnaga tagada organisatsiooni tegevuse nõuetekohane dokumenteerimine, dokumentide haldamine ning säilimine, selgitas Kurm selle ametikohaga seotud tegevusi.