Samm-sammult suurenes eksport lisaks Venemaale ka Lätti ja Leetu. Kui 1998. aastani toimis kaubavahetus Venemaaga suurepäraselt, siis põhjustas sellele järgnev finantskriis Venemaal ettevõttele raske perioodi. Olukorra tasakaalustamiseks tuli suurendada müügimahtu Balti riikides ja Ukrainas, kasvatades selleks tootmisvõimsust Eestis ning suurendades töötajate arvu. Praegu töötab AS Eskaro tehases Maardus, kus toodetakse peaasjalikult ka kogu eksporditav toodang ligi 100 töötajat.

Venemaa ei tee kvaliteedis järeleandmisi

2000.aasta majandustõus tõi taas palju uusi kliente Venemaal. Eskaro asutas strateegilisel eesmärgil tütarfirmad Moskvasse ja Peterburi.

Venemaa turg on suur ja tarbimine kasvab. Kohalikud tootjad pakuvad odavaid kaupu, tarbijate pilk on siiski suunatud läände. Kvaliteedietaloniks on Skandinaavia. Eskaro püüab neile nõudmistele igati vastata, ettevõtte toodang on klientide poolt hästi vastu võetud.

Kvaliteedi osas ei tehta Venemaa ja Ukraina turul allahindlust. Eskaro on koos tootearendusega panustanud kvaliteedile ja toodete keskkonnaohutusele. 2004. aasta märtsis pälvis Eskaro ISO 9001 sertifikaadi.

Viimase 3 aasta jooksul on Eskaro eksport Venemaale kasvanud enam kui 3-kordseks, so 27 miljonilt kroonilt 91 miljoni kroonini. Ukraina turu eksport vastavalt 4 miljonilt 17 miljonile.

Sajaprotsendilise Eesti osalusega ettevõtte käive moodustas 2004.aastal 153 miljonit krooni, ekspordimaht on 60%.

Eesti tarbija ootab nišitooteid

Viimastel aastatel on muutusi ka Eesti turul. Siinsed kliendid ootavad enam spetsiaaltooteid. Selleks on Eskaro oma laboris välja töötanud mitmeid tootesarju ja komplekte, mis vastaksid oma olemuselt Eesti tarbija soovidele: hea toode ei saa olla universaalne.

Turu kitsam spetsiifika Eesis on hoogustanud Eskaros spetsiaaltoodete väljatöötamist. Tänu uuenenud tehnoloogiale ning tooteretseptuuride arendamisele hakati ettevõttes möödunud aastal valmistama mitmeid uusi tooteid, sh saunalakk, soklivärv, kõrgendatud kaitseomadustega puidukaitsevahend jt tooteid. Sel aastal on kavas tootevalikut suurendada selliste toodetega nagu krundid, lakid, kulumis- ja niiskuskindlad värvid.

Ettevõte lähtub tarbija ootustest

Keemiaettevõte Eskaro toodang on laiapõhjaline. Kogemustega ehitusmeistrid ootavad pinna ettevalmistuseks spetsiifilisi viimistlustooteid. Paljud keerulisemad pinnad vajavad töötlemiseks nö tõsisemaid materjale, mida tingib näiteks pidev niiskus, hallitus jm probleemid. Laiatarbekaubana pakub Eskaro mitmeid tootekomplekte nt vannitoakomplekt koos niiskuskindla värviga või valmislahendused puit- ja kivifassaadidele, mille abil saab ka kodusel remonditegemisel saavutada väga hea tulemuse.

Eskaro tegeleb tootearenduse ja ettevõtte laiendamisega järjepidevalt. Tänavu aprillis valmib AS Eskaros uus tootmiskorpus, kuhu tuleb ladu, müügiosakond, uue tehnoloogiaga labor ja värvikool. Ettevõte saab juurdehitusest lisaks 1800 m2 kõige kaasaegsematele tootmistingimustele vastavat lao- ja kontoripinda, et veelgi kiiremini ja paindlikumalt reageerida klientide nõudmisele.

Lisaks on tänavuse plaanis paigaldada uusi värviseadmed ning moderniseerida tootmisliine. Uuenduste tulemusena on ettevõttel tänavu plaanis kasvatada toodangut 20% võrra.