Esoili järelevalvenõukogu nõustus eile Erastamisagentuuri nõukogu otsusega sõlmida solidaarse vastutuse leping Tartu Kommertspanga võlanõudest tuleneva RE Eesti Kütuse kohustuste garanteerimiseks.

Eesti Kütuse vastu suunatud 89,9 miljoni krooni suuruse võlanõude omandas Esoili erastamise käigus üks potentsiaalsetest ostjatest AA õligrupp. Kohtus pole Tartu Kommertspangale kuulunud nõue seni kinnitust leidnud.

Esoili järelevalvenõukogu esimees Andres Tint ütles, et järelevalvenõukogu otsustas riigi kui omaniku positsioonilt käsitleda küsimust laiemalt kui ainult Esoili majandushuvidest lähtudes.

Tindi sõnul tehakse Esoili juhatusele ülesandeks ette valmistada garantiikohustus Eesti Kütuse võlgadele. Tint ütles, et Esoil ja Eesti Kütus kirjutavad solidaarse vastutuse lepingule alla tingimusel, kui kohus on lõplikult kinnitanud AA-õligrupi võlanõude Eesti Kütuse vastu. Tindi sõnul on Erastamisagentuuri nõukogu käsitlenud ühte nõuet. "Vaja on juriidiliselt üle kontrollida, kas saab eraldada ühte nõuet teistest," märkis ta.

Esoili erastamisel AA õligrupiga konkureerinud AS Svergose juhatuse esimees vandeadvokaat Raivo Laus ütles, et solidaarse vastutuse lepingu sõlmimise korral Esoili ja Eesti Kütuse vahel võib AA-õligrupp kreeditorina nõuda 89,9 miljonit krooni nii mõlemalt firmalt korraga kui ka eraldi. Kui võlanõuet ei rahuldata, siis on AA-õligrupil õigus esitada pankrotiavaldus mõlema firma vastu, märkis Laus.

Laus tuletas meelde Tartu Kommertspanga ja Eesti Kütuse vaidlust AA-õligrupile müüdud 89,9 miljoni kroonise võlanõude õigsuse üle. Tartu Kommertspank esitas hagi ja Eesti Kütuse varad arestiti, märkis Laus.

Vandeadvokaat meenutas, et Eesti Kütuse käive oli 1992. aastal 1,2 miljardit krooni. 1993. aastal langes käive pankrotiprotsessi tõttu 350 miljoni kroonini. "Antud otsuse puhul kordub senine stsenaarium ja kaks firmat kuivavad majanduslikult kokku, sest ühelgi Eesti ettevõttel ei ole võimalik 10 päeva jooksul 90 miljonit krooni leida," ütles Laus.

Erastamisagentuuri nõukogu otsustas kaks nädalat tagasi jätkata riikliku kütusekontserni Esoil erastamist jääkide meetodil. AS Svergose, AA-õligrupi, Lukoili ja American Baltic Capitali poolt tehtud pakkumisi ei pidanud agentuuri nõukogu piisavaks.

Baltic News Service