Erastamisagentuuri nõukogu otsustas eile ametlikult kinnitamata andmetel müüa riikliku kütusefirma Esoil aktsiad USA kütusekontserni Coastal Corporation tütarfirmale Coastal Baltica Holding.

Eesti Päevalehe andmetel pakkus ameerika kütusehiiglane Esoili eest 121 miljonit krooni. Mõnevõrra suurema rahalise pakkumise tegi AS Eesti Talleks, kelle poolt pakutav ostuhind küündis 128 miljoni kroonini.

Erastamisagentuuri nõukogu liige Robert Lepikson ütles Eesti Päevalehele, et nõukogu langetas otsuse pärast kahetunnist arutelu valdava häälteenamusega. "üksmeelseid otsuseid nii suurte objektide erastamisel ei tule nagu meeldegi," ütles Lepikson. "Mingit vaenulikkust ega teravuste ütlemist nõukogu liikmete vahel küll märgata ei olnud."

Esoilile laieneva endise Tartu Kommertspanga (TKP) võlanõude küsimus tuleb Lepiksoni hinnangul agentuuri juhtkonnal ja asjaosalistel lahendada enne ostu-müügilepingu allakirjutamist. "Ilmselt ei soovi keegi nii segastel tingimustel ostulepingule alla kirjutada," arvas ta.

Erastamisagentuuri peadirektori Väino Sarneti sõnul kohustub agentuur varasema otsuse kohaselt tasuma võlanõude ettevõtte erastaja eest. Vastavalt erastamisseadusele on alates parima pakkuja väljavalimisest lepingu allakirjutamiseni aega üks kuu, kuid mõjuvatel põhjustel võib seda perioodi agentuuri nõukogu otsuse alusel pikendada.

Tänaseks on erastamisagentuur kohtulikult vaidlustanud AA-õligrupi ja Eesti Kütuse vahelise kokkuleppe, mille alusel läksid pooled TKP võlanõude küsimuses maikuus vahekohtusse. Sarneti kinnitusel puudusid Eesti Kütusel selleks volitused ning vastavast sammust ei informeeritud ka erastamisagentuuri.

õligrupp ei korralda protestiaktsioone

Kütusekompanii eest 105 miljonit krooni pakkunud AA-õligrupi juhatuse esimees Aadu Luukas tõdes, et sisuliselt langetati erastamisotsus juba aasta tagasi. "See toimus siis, kui Coastal BH ja Esoili vahel kirjutati alla Termoili lepingud," ütles Luukas Eesti Päevalehele. "Saada nende lepingute õigusjärglaseks ei paku meile aga mingisugust huvi."

Tema kinnitusel on AA-õligrupp endiselt veendunud, et lepingud ei ole eraettevõtjale kasulikud, sest seal sisalduvad kommertsriskid tuleks jagada normaalsete äritavade kohaselt. "Igal juhul oleks tulnud enda kanda võtta ettemaksud, mida Coastal on Termoili teinud," käsitles ta juhust, kui Esoil oleks müüdud AA-õligrupile.

AA-õligrupi valduses olevat 70 miljoni krooni suurust võlanõuet ei kavatseta Luukase sõnul kasutada protestiaktsioonide korraldamiseks erastamisagentuuri otsuse vastu. "Olen selle poolt, et võlanõude küsimus ühel või teisel moel võimalikult kiiresti päevakorrast maha võtta," väitis Luukas, lisades, et ta ei oska prognoosida, milline võiks olla mahavõtmise mehhanism.

"Mina olen küll viimane inimene, kes kritiseerib agentuuri nõukogu tema otsuse pärast," ütles Luukas, kelle sõnul ei kavatse vähemalt AA-õligruppi kuuluv N-Terminaal erastamisotsust vaidlustada. "Parem on kiire kaotus, kui pikaajaline ja kurnav võit," leidis ta.

Eesti pakkujad aktsepteerivad otsust

Esoili juhtkonda esindava ja kütusefirma erastamiseks pakkumise teinud AS-i Svergos juhatuse esimees Raivo Laus ütles Eesti Päevalehele, et on valmis ameeriklasi võidu puhul õnnitlema. "Nad on teinud kõva tööd ja lasknud käiku objekti, mida võib nimetada Eesti suurimaks energeetikaprojektiks. Mul ei ole midagi selle vastu, kui kodumaise kütusefirma erastavad maailmas tuntud tegijad, kelle Eesti Kütuse juhtkond omal ajal siia kutsus," ütles ta.

Koos Eesti Talleksiga erastamiskonkursil osalenud AS BKE direktor Oleg Ljadov ütles Baltic News Service-ile, et ta ei tea, kas ta on pettunud EEA otsuses või mitte. "Eesti kõige tugevamad firmad peaksid ennast registreerima Mani saarel, sest siis on võimalik vältida riigimakse ning saaksime rohkem enda peale raha kulutada," ütles Ljadov. "Minu arvates on kõiges süüdi Anton Hansen Tammsaare, kes kirjutas "Tõe ja õiguse". Temalt sai teada, kes on eestlased, et nad omavahel kokkuleppele ei jõua ning seetõttu on Eesti riiki ajaloos mitu korda maha müüdud."

Ljadovi hinnangul oli Eesti Talleksil koos BKE-ga hea pakkumine ja äriplaan. Lõpliku pakkumise esitasid veel AS Eriõli ja AS Favora.

Kaimani saartel maksuvaba firmana registreeritud Coastal Baltica Holdingu aktsiakapital jaguneb võrdselt USA suurfirma Coastal Corporationi ja Hollandi-Rootsi Baltica Finance N.V. vahel.

URMO KOHV