Eile hommikupoolikul tabas Tallinna lennujaamas mitutkümmend reisijat ootamatu teade: Estonian Airi Moskva-lennud on tühistatud!

“Pidin kohtuma äripartneriga, kes saabus Moskvasse asju ajama Bangkokist ning pidi juba homme kodumaale tagasi lendama. Kokkusaamine oli lepitud täna õhtupoolikuks. Ma ei tea, kas ma jõuan selleks ajaks Moskvasse või mitte,” kurtis ärimees Aleksander, 35, eile. “Estonian Air oleks võinud vähemalt ette teatada, et reis ära jääb,” tusatses ta.

“Hetkel ei saa ma oma äripartnerit ka mitte üheltki telefonilt kätte. Samas pean kõigepealt Kopenhaagenisse lendama, et sealt siis Moskvasse startida. Ma ei tea, kui kaua see kõik aega võtab. Tundub nii, et kui ma lõpuks Moskvasse jõuan, pole mul seal enam mitte midagi teha!”

Pahased ja segaduses reisijad pommitasid küsimustega lennujaama teabeteenistust. Ametnike sõnul jäid lennud ära seetõttu, et Venemaa lennuamet pole siiani Estonian Airi suvist lennuplaani kinnitanud.

Moskva liinil lendavad ka Eesti Lennukompanii lennukid. Sealt kinnitati, et nende sõiduplaan pole muutunud.

Estonian Air suunas Moskvasse pileti ostnud reisijad hoopis Helsingisse, Stockholmi ja Kopenhaagenisse. Neist linnadest on lennuühendus Moskvaga säilinud. Seetõttu pikenes Tallinnast Venemaa pealinna jõudmise aeg rohkem kui kolme tunni võrra.

“Inimesed olid tõepoolest väga vihased,” kinnitati infoletist. Estonian Air ei oska samas öelda, kas täna või homme Moskvasse juba lennatakse, sest siiani ei ole Venemaa lennuamet Estonian Airile suvise lennuplaani kinnitust saatnud. Sestap palub lennufirma reisijatel väljalende telefonitsi kontrollida.

“Suvine lennuplaan hakkas kehtima juba pühapäeval, kuid me ei tea siiani, miks Venemaa pole seda kinnitanud ja kui kaua peame heakskiitu veel ootama,” nentis Estonian Airi pressiesindaja Raimond Made.

“Ootasime uue lennuplaani kinnitust viimase hetkeni. Plaan jõustus aga kahjuks pühapäeval ning see raskendas Venemaa ametnikega sidepidamist veelgi,” õigustas küsitletu esmaspäevahommikust ebameeldivat üllatust.

Kinnitamata andmetel võisid sideraskused olla põhjustatud ka Estonian Airi arvutivõrgust, kus oli kaks päeva häireid. Lennufirma loodab siiski, et Venemaaga saavad asjad lähipäevil korda.


Fokkerite asemele uued reaktiivlennukid

Estonian Air pani alates pühapäevast kokkuhoiu mõttes Boeingute asemel Moskvasse ja Hamburgi lendama lennukid Fokker 50. Seetõttu pikeneb lennuaeg 20-30 minutit. 2001. aastaks kavatseb Estonian Air aga oma kaks turbopropeller-Fokkerit vahetada kiiremate reaktiivlennukite Canadair Regional Jet vastu. Samasugused lennukid on praegu ka Lauda Airi Tallinna - Viini liinil. Uued, 47kohalised lennukid olevat juba tellitud.

Argo KASELA