"Venemaa tuleb nüüd asendada Euroopa turgudega, aga see on juba raske kombinatsioon, et üks turg ära kukub ja hinnad ka tõusevad," ütles ettevõtte tegevjuht Hannes Prits BNS-ile, kelle sõnul Euroopa Komisjoni kehtestatud piima kokkuostuhind tuleb jaanuaris läbi aegade kõrgeim ehk 20 protsenti enam eelmise aasta jaanuariga võrreldes.

Tema sõnul on Venemaa turu osakaal ettevõtte käibes ligi veerand. Ta tõi Venemaa olulisusest rääkides näiteks Valio, mille jaoks on Venemaa turg suletud juba juulist, kuid mille kohta pole aru saada, et neil raske oleks.

"Suurem on Venemaa turu tähtsus Leedul, mille jaoks on Venemaa turg suletud oktoobrist ja mis on omakorda suurendanud piimatoodete väljavedu Eestist," sõnas Prits.

Ta prognoosis, et Venemaa blokk kestab ilmselt kolm kuud, seda ka kirjavahetuse kiiruse ja muu taolise tõttu.

Seda, et esmaspäeval arutab põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ministeeriumis Eesti Piimaliitu kuuluvate piimatööstuste juhtidega Venemaa ekspordipiirangutega seonduvat, sai Prits teada BNS-ilt. "Hea teada. Meid sinna kutsutud ei ole," ütles ta.

Estoveri kaubamärgi "Eesti juust" sooduspakkumised praegu poodides ei ole tema sõnul seotud Venemaaga ega sooviga ladusid tühjendada. Pritsi hinnangul on praegu laod tühjad ka konkurentidel.

Venemaa kehtestab 9. jaanuaril sisseveokeelu viie Eesti piimatööstuse ja kuue kalatööstuse toodangu suhtes.

Tänavu jaanuarist augustini veeti piimatooteid Eestist Venemaale 32,4 miljoni euro eest ehk 76 protsenti enam kui mullu samal ajal.

Kontserni OÜ United Estover Group konsolideeritud käive kasvas eelmisel aastal aastaga 31,7 miljonilt 34,3 miljonile eurole, millest 26,1 miljonit andis müük Eestis.