Samas tervikuna vähenes Baltikumi Eesti ühinemiste ja ülevõtmiste (M&A) tehingute arv kasvas 2012. aastal võrreldes 2011. aastaga 44 protsenti. M&A turu aktiivsus märgatavalt, väljakuulutatud tehingute arv langes 16 protsenti pärast turu vahepealset hetkelist aktiveerumist 2011. aastal, teatas advokaadibüroo Sorainen.

„Eestiga seotud tehingute osakaal oli eelmisel aasta Baltikumi M&A turul tavapärasest suurem erinevatel põhjustel. Üheks oluliseks tehingu tekitajaks oli endiste omanike müügisoov, mis tulenes eesmärgist turult või sektorist lahkuda (nt Veolia/Dalkia ettevõtete, R-Kioskite ja Televõrgu müügid) või kaasata uus strateegiline partner (nt Vesta ja Vopak E.O.S. terminalide tehingud),” selgitas Soraineni regionaalse M&A ja erakapitali töörühma juht.Toomas Prangli.

Eelmise aasta ülekaalukalt suurim M&A tehing Balti riikides oli APM Terminals Managementi poolt 37,5% suuruse osaluse omandamine Global Ports Investmentsist. Global Ports Investments on Muugal asuva, läbilaskevõime poolest Läänemere piirkonna suurima naftatoodete terminali Vopak E.O.S. omanik. Kuus kümnest suurimast M&A tehingust Baltikumis oli vähemalt osaliselt seotud Eestiga. SORAINEN oli kümnest kuue suurima Baltikumi tehingu õigusnõustaja.

Globaalsete andmebaaside Mergermarket ja Bloombergi andmetel oli rahvusvaheline M&A turg 2012. aastal languses. Võrreldes 10 protsendilise langusega Euroopas ja 4 protsendilise langusega maailmas, oli tehingute aktiivsuse langus Baltikumis järsem. Sellegipoolest näitab hiljuti Baltikumi ettevõtete seas läbiviidud M&A turu-uuring, et ettevõtete osanike ning investorite ootused kattuvad üha enam Eestis ja Leedus, mistõttu võib neilt turgudelt 2013. aastal oodata rohkem ülevõtmistehinguid.

“Ootame, et aastal 2013 jääb Eestis M&A turu aktiivsus eelmise aastaga võrreldes vähemalt samaks. See ei ole siiski võrreldav kõrgaastatega 2007-2008, kuid on Euroopas kujunenud majandusolukorras korralik näitaja,” lisas Prangli. “On juba näha ettevõtete aktiivseid ettevalmistusi müügiks, kuid nagu tavaliselt, sõltub edu ostjapoolsest huvist ja poolte hinnaootustest.”