Eesti Panga finantsstabiilsuse osakonna peaspetsialisti Mari Tame sõnul kasvas ettevõtete laenu- ja liisinguportfell veebruaris aastavõrdluses 3,3%. Uusi laene ja liisinguid anti ettevõtetele välja 704 miljoni euro väärtuses, mis on ligi kümnendiku võrra rohkem kui eelmise aasta veebruaris. Viimastel kuudel on finantseeritud kõige enam kinnisvara-, tööstus- ja kaubandusettevõtteid. Nende tegevusalade ettevõtetele väljastati ligikaudu 70% veebruaris välja antud pikaajaliste laenude mahust.

Uusi eluasemelaene anti veebruaris välja ligikaudu sama suures mahus kui samal ajal aasta tagasi. Portfelli aastakasv oli selle aasta esimesel kahel kuul 2,9%. Majapidamiste muude laenude maht püsib juba pikemat aega samal tasemel, 1,4 miljardit eurot.

Laenude keskmiseid intressimäärasid on eelmise aasta teisel poolel ja selle aasta alguses mõjutanud enamiku laenude baasintressimäära 6 kuu euribori langus. Veebruaris väljastatud eluasemelaenude keskmine intressimäär oli 2,2%. Ettevõtetele välja antud laenude keskmine intressimäär on püsinud viimastel kuudel 2,5% juures. 

Laenuportfelli kvaliteet jätkas veebruaris paranemist. Rohkem kui 60 päeva maksetähtaega ületavate laenude maht eelmise kuuga võrreldes vähenes, moodustades kuu lõpus 1,6% laenuportfellist. Viimastel kuudel on mõnevõrra halvenenud kaubandusettevõtete laenude kvaliteet. Selle mõju tasakaalustab muude laenude kvaliteedi paranemine.  

Ettevõtete ja majapidamiste hoiuste aastakasv oli veebruaris võrreldav eelmise kuuga ja jäi 5,5% juurde. Hoiuste maht kasvas põhiliselt majapidamiste hoiuste suurenemise tõttu. Ettevõtete hoiuste maht muutus veebruaris vähe ja selle aastakasv püsis teist kuud 2% juures. Mitteresidentide hoiuste maht suurenes veebruaris tagasihoidlikult ning selle osakaal püsib 21% juures ettevõtete ja majapidamiste hoiuste kogumahust.