Balti Vara Fassaadid OÜ juhataja Meelis Karro sõnul on juba praegu soojustustööde valdkonnas tööjõukriis, sest spetsialiste lihtsalt ei jätku. "Seis on isegi hullem kui ehitusbuumi aastatel," märkis Karro ja lisas, et kõige teravam on väärt tööjõu põud Tallinnas ja Harjumaal, kust enamik häid töömehi on läinud kõrgemat palka teenima hoopis Soome ja lausa naiivne on loota, et need mehed sel aastal Eestisse tööle tagasi tuleksid, vahendab Äripäev.

Fassaadide soojustamise ja renoveerimisega tegeleva Deckol Ehitus OÜ Tallinna osakonna juhataja Jan Pajus kinnitas, et soojustustööde hind tänavu suure tõenäosusega tõuseb ning seda peamiselt tööjõukulude suurenemise tõttu.

Pajuse sõnul on tõenäoliselt KredExi renoveerimislaenu tulemusena turg mingil määral elavnenud. "Tõenäosus, et soojustustööde hind tõuseb, on suurem kui see, et jääb samaks või langeb. See on seotud pigem tööjõukulude, mitte materjalidega. Karta on, et kui turule tuleb rohkem tööd, siis leidmaks inimesi, on vaja ka palgafondi suurendada," ütles Pajus.

Ka Kodumaja ASi juhatuse esimehe Lembit Lumbi sõnul võib tänavu hakata probleeme tekitama heade ehitustööliste puudus. "Usun, et järjest rohkem hakkame kuulma rahulolematust asjatundliku ja oma tööd hästi teha tahtva ehitustöölise puudumise üle. Töötuid on justkui palju, kuid neid, kes tahavad teha tööd hästi ja olla oma eriala spetsialistid, on vähe. Kohati on väga masendav olla tunnistajaks, et noored ja elujõulised mehed on häiritud, kui selgub, et üle Eesti keskmise töötasu teenimiseks tuleb terve tööpäev korralikult tööd teha," rääkis Lump.

Surve rõhub nii palka kui ka säästuvajadust. Ehitusfirma Rand & Tuulberg AS juhatuse liige Taivo Täht usub, et teatud töölõikudes võib ajutine tööjõupuudus tõepoolest tekkida. "Kui Soome ehitusturg pakub endiselt tööd ja nõudlus veel hooajaliselt kasvab, siis eelolev suvi võib Eestis kujuneda ehituse tööjõuturul keeruliseks. Olukorda parandaks töötasude tõus, mis tooks tööjõu tagasi. Teisalt on aga surve kulude kokkuhoiule, kuna objektid on töösse võetud eelnevatel perioodidel ja vähempakkumise korras. Teatud mõju võib avaldada ka hoonete energiatõhususe parandamisse suunatav riiklik raha, see võib jällegi teatud sektoris lühiajaliselt tekitada tööjõupuuduse," arutles Täht.