„Näeme, et enda koostatud maksegraafikust peetakse hästi kinni ja suurem osa makseid tasutakse õigeaegselt. Ettevõtjate soov oli ajatada ka suuremat summat, et makseraskusi ja likviidsusprobleemi paremini leevendada ja meil on hea meel seda võimalust alates detsembrist pakkuda,“ selgitas maksu- ja tolliameti (MTA) tulude osakonna juhataja Ruth Paade.

Alates teenuse käivitamisest e-rakenduse abil lihtsustatud korras oma maksukohustuse ajatanud üle 6300 isiku, hetkel on kehtivad graafikud 2772 maksumaksjal ja ajatatud on üle 4 miljoni euro. Maksu- ja tolliametile esitatakse kuus ca 400 maksusumma ajatamise taotlust ning enamus neist jääb alla 20 000 euro ning on kuni 12-kuulise tasumisajaga. Ajatamise lahenduses saab kuni 20 000 eurose maksukohustuse puhul esitada ajatamise taotluse lihtsustatud korras, mille kohta teeb MTA otsuse automaatselt.

Ajatamistaotluse käiku saab e-maksuametis/e-tollis ise pidevalt jälgida ning tasumisgraafiku saab reeglina kinnitada juba peale taotluse lõplikku esitamist. Kui pakutud tasumisgraafikus olev kuumakse või tasumisperiood ei ole siiski sobiv, siis on võimalik abivahendina kasutada maksevõime kalkulaatorit, mis arvutab sisestatud kulude ja tulude põhjal välja kuu keskmise vaba jäägi.

Lisaks aitab MTA maksukohustuse ajatanutel olla automaatsete e-kirjade või telefoni lühisõnumite abil kursis, kas maksed püsivad graafikus. Ajutiste raskuste tekkimisel on võimalik ühendust võtta, et sobivam lahendus leida.

Kui ajatatav maksusumma on suurem kui 20 000 eurot või kui inimene soovib tasuda pikema perioodi vältel kui 12 kuud, siis saab e-maksuametis/e-tollis kõik eelnevad sammud sarnaselt täita, kuid siis vaatab MTA taotluse põhjalikumalt üle ning vajadusel nõustab, et aidata maksude tasumisel ajutiste raskustega hakkama saada.

Maksegraafiku saab sellisel juhul teha varasema 36 asemel maksimaalselt 24 kuuks, et maksukohustusega kaasnevad intressid ei muutuks liiga koormavaks.