Kaubanduskoja pöördumisega liitusid ka tööandjate keskliidu liidrid, teatas kaubandus-tööstuskoda.

“Käesoleval hetkel puuduvad signaalid, et maailmamajanduse olukord ja makromajanduslikud tingimused lähema paari aasta jooksul paraneks, seetõttu on maksude tõstmine lubamatu. Enam kui pooled erasektori töökohad asuvad mikro- ja väikeettevõtetes, kelle põhituruks on koduturg ja sisemaine tarbija. Käibemaksu tõstmine suurendaks veelgi kohaliku turu ebakindlust ning seaks seega ohtu enam kui poole elanikkonna sissetulekud. Majanduskasvu kiirendamiseks ja elanike ostujõu säilitamiseks on mõeldav vaid maksude alandamine,” seisab pöördumises.

“Nii siseriiklikult kui signaalina välispartneritele on ülioluline tasakaalus riigieelarve koostamine. Selle saavutamise ainukeseks viisiks on märkimisväärne kulude kokkuhoid. Sarnaselt erasektorile tuleb ka avalikus sektoris lisaks personalikulude kokkuhoiule leida võimalusi ebaotstarbekate ja dubleerivate tegevuste lõpetamiseks ning asutuste ja tegevuste konsolideerimiseks. Tegevuskulude kärpimisel ei tohi ohtu seada aga tulevikku suunatud investeeringuid,” leiavad ettevõtlusorganisatsioonid.

“Ettevõtjad soovivad pöörata poliitikute ja avalikkuse tähelepanu Eesti majandusmudeli eripärale, et ühe lisandväärtust tootva erasektori töötaja kohta on Eestis 1,7 riigieelarvest palka saavat või sellest ülalpeetavat inimest. Majanduse kohandumise käigus väheneda võiv erasektori hõive mõjutab otseselt kogu elanikkonna heaolu,” teatab koda.

Elanikkonna heaolu tagamiseks on ettevõtjate esindajate arvates vajalik:

1) Maksude säilitamine sama tasemel

2) Avaliku sektori kulude märkimisväärne kokkuhoid

3) Eelarve tasakaalu säilitamine

4) Tulevikku suunatud investeeringute säilitamine.