Elamumaa ärimaaks ümberregistreerimine võib aega võtta terve aasta, tihti pole aga väikeettevõtjal selleks piisavalt ressursse ega motivatsiooni.

Mariann Näär ja Raido Raudnagel on noored, kes tänavu aasta esimesest poolest saati on planeerinud oma kohviku avamist Tallinnas Koidu tänaval, endises Uue Maailma seltsimajas. Maja üürile võttes ei osanud aga nemad ega kinnistu omanik ette näha niivõrd keerulist bürokraatia kadalippu, mis tuleb neil läbida enne, kui kohviku saaks külastajatele reaalselt avada. Erinevate lubade taotlemine ja kooskõlastamine on võtnud juba omajagu aega, kuid lõppu veel ei paista.

Kuigi on olemas juba igasugused tervisekaitse- ja veterinaarametite load, mis tunduvad toitlustamisega tegelemisel kõige olulisemad, tuleb noorte sõnul hoopis enam tegeleda projekteerimistingimuste ja ehituslubadega. Just need on olulised, et muuta praeguse elamumaa sihtotstarve ärimaaks, kuid selleni jõudmiseks võtab iga vajalik paberiliigutus kuu või kaks aega. „Meist keegi ei eeldanud, et ärimaaks ümbervormistamine nii kaua aega võtab. Linnale tähendaks see ju sisuliselt ka suuremat maksutulu, sest ärimaad maamaksuvabastus ei puuduta,” rääkis Näär. Nii tema kui Raudnagel tunnistavad, et on oma kohviku loomiseks ja väikeettevõtlusega alustamiseks kõik mängu pannud: üles on öeldud juba ka eelmine töökoht, et oma ärisse panustada.