Ettepaneku muudatuseks tegi möödunud sügisel Eesti Kaubandus-Tööstuskoda koos 1300 ettevõtjaga esitatud ühispöördumises. Seaduse jõustumine on kavandatud käesoleva aasta 1. juulile.

„Tegemist on väga positiivse uudisega mitte ainult Kaubanduskojale või selle liikmetele, vaid kogu Eesti ettevõtjaskonnale,“ ütles Kaubanduskoja peadirektor Mait Palts komisjoni otsust kommenteerides.

See muudatus annab tema sõnul lisaks ühe täiendava argumendi, millega meelitada Eestisse välismaiseid ettevõtjaid ja eristuda teistest, sest maksukeskkonna ettenähtavust hinnatakse kõrgemaltki, kui üht või teist maksuprotsenti. „Kui suudame veidigi ettenähtavust maksumuudatustes suurendada, võidavad sellest kõik Eesti tänased ja tulevased maksumaksjad ja riik tervikuna. Loodame väga, et veel praegune riigikogu koosseis jõuab eelnõu ära menetleda ja vastu võtta,“ avaldas Palts lootust.

„Tegu on äärmiselt olulise ja põhimõttelise otsusega, mis parandab ettevõtluskeskkonda. See annab kindlustunnet nii tänastele ettevõtetele kui ka neile kes tulevikus plaanivad kas ja kuhu oma firma luua. Lisaks laieneb see ka kõigile füüsilistele isikutele, kes teavad paremini pereeelarvet planeerida,“ ütles rahanduskomisjoni esimees Rannar Vassiljev.

Vassiljev kinnitas juba eelmisel nädalal Ärilehele, et kõik rahanduskomisjoni liikmed hindasid ettepanekut väga mõistlikuks ja mingeid erimeelsusi selles osas polnud. Samuti pidas ta tõenäoliseks, et eelnõu menetletakse läbi veel selle riigikogu koosseisu ajal.

„Riigi ülesanne on luua ettevõtjatele ennustatav maksukeskkond. Vajalik on ka maksumuudatuste sisseviimiseks eelnevalt läbirääkida ettevõtjatega,“ märkis rahanduskomisjoni aseesimees Sven Sester.

Rahanduskomisjoni liige Aivar Sõerd ütles Ärilehele, et rahanduskomisjonis olid täna kõik sedameelt, et see eelnõu tuleb veel praeguse riigikogu koosseisu ajal vastu võtta.

„Arutelude tulemusena jõudsime järelduseni, et me suudame selle eelnõu ise kokku panna selliselt, et see sobib ka rahandusministeeriumile ja suudame selle ka alles jäänud istungipäevade jooksul ära menetleda,“ rääkis Sõerd, lisades et eelnõu esimee lugemine toimub 10. veebruaril.

Seaduse jõustumine on kavandatud käesoleva aasta 1. juulile.