“Meil on selline lugu, et osa töötajaid on Tallinna kontoris ja nendega telefoni teel suhtlemine maksab raha,” rääkis Tartus geoinfoettevõttes Regio projektijuhi abina töötav Margus Tiru.

Regio 50 töötajast kasutab Skype’i lõviosa. Seda, kui palju sellega raha kokku hoitakse, ei osanud firma öelda. Ettevõttest välja helistades kasutavad nad tavatelefoni.

Enamik lehe küsitletud Skype’i kasutavatest ettevõtetest pruugibki tasuta internetitelefoni firmasiseselt teises linnas või riigis asuva harukontoriga suhtlemiseks. Arco Vara Tallinna büroo helistab näiteks Skype’i kaudu Lätti, Leetu ja Ukrainasse, kus firmal on bürood.

“Kui on mingi pikem jutt, saab arvutis tööd teha,” rääkis Arco Vara grupi juhatuse liige Ivar Siimar, kes paar kuud tagasi kolleegidele uut tehnilist lahendust tutvustas. Tema jaoks ongi suurim pluss see, et kui välismaaga ühendust pidada ja pikemalt kui tund aega rääkida, on kõne oluliselt odavam. Arco Vara tahab eriliselt tähelepanu pöörata konverentskõnedele.

Viimast nimetavad suureks plussiks juba paar aastat Skype’i kasutanud Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) välisesindused, mille töötajad peavad internetitelefoni abil sidet kodumaaga. EASi Stockholmi esindaja Taave Vahermägi sõnul on suhtlemine oluliselt mugavam. Vahermägi ametialased telefoniarved läinud ligi 1000 krooni väiksemaks.

Elioni kõneside valdkonna juhi Anne Süldi sõnul on Skype Elioni tegevust kindlasti mõjutanud. “Fiksside operaatorid mõtlevad rohkem tasuta kõneaja pakkumisele, IP ja uus tehnoloogia mõjutab kogu kommunikatsiooni ja see lähiaastatel võimendub,” ütles ta. Samas viitas Süld, et ilma internetiühenduseta, mida Elion pakub, ei saa Skype’ile ligi.

Kuu aega internetitelefoni Skype klienditeeninduse kanalina testinud maksu- ja tolliamet sai internetitelefoni teel kokku 55 kõnet, mis lubab eksperimenti õnnestunuks pidada.

Maksu- ja tolliameti teenindusosakonna spetsialist Tiina Laurits, kes Skype’i kõnesid vastu võttes pidas programmi lahti kogu tööpäeva, tundis, et esimeste kõnede ajal oli nii tema kui kliendid kohmetud, et internetitelefon tõepoolest toimis.