Sellisele otsusele tuli 9. mail koos olnud kultuuriministeeriumi komisjon, mida juhib kantsler Margus Allikmaa. "Nende eranditega olid nõus ka TV3 ja Kanal 2 esindajad, kes kinnitasid, et protestima ei hakka," ütles Allikmaa Eesti Päevalehele.

Eesti Televisiooni peadirektor Ilmar Raag sõnas, et need saated saavad õiguse oma tee lõpuni käia ja hooaeg lõpetada. Kõikidest teistest saadetest viiakse reklaam ja sponsorteated alates 1. juulist välja.

Kuigi komisjoni otsus on kultuuriminister Signe Kivile soovituslik, ei ole tõenäoline, et minister komisjoni otsust muudab.

"Maahommiku" produtsent Peeter Ulpus ütles, et tänu otsusele saavad nad selle hooaja saated lõpetada. "Müüme saatesse keskmiselt 100 sekundit reklaami," ütles ta.

Järgmiseks hooajaks püütakse leida teisi toetajaid, nagu ministeeriumid, maavalitsused, fondid ja tõuaretajad, kes on "Maahommiku" jätkumisest huvitatud.

Pikemalt käsitleti reklaamikomisjonis ka spordisaadetega kaasnevat sponsorreklaami. Allikmaa sõnul oli komisjon seisukohal, et ülekande teostamiseks ja spordi- või kultuurisündmuse korraldamiseks vajalik sponsorteave on lubatav.

"See on isegi tervitatav, kui üritused, mida muidu ei korraldataks, jõuavad laiema avalikkuse ette sponsortoetuse kaudu," ütles Allikmaa. Raha aga ei laeku sel juhul Eesti Televisiooni, vaid alaliitudele. Vastavad kokkulepped on sõlmimisel suusa- ja jalgpalli alaliitudega.

Samuti on Allikmaa sõnul võimalik, et mõningaid saateid hakkavad toetama avaliku sektori asutused, kuid sel juhul nende logosid ekraanil ei näidata.

Reklaami müügi keeld ETVs toob kaasa ka reklaamiosakonna sulgemise. "Inimesi on teavitatud," kinnitas Raag. Ta hindas reklaamiosakonna tööd heaks ning loodab, et esimesel poolaastal on ülelaekumine kolm kuni neli miljonit krooni. "Selle raha eest plaanime tõsta osa inimeste palka. Kuid meid on ka hoiatatud, et ülelaekumine võib kuluda trahvide maksmisele, kuna me ei täida kõiki agentuuridega sõlmitud reklaamilepinguid."

Eile peatas Riigikogu taas Eesti Raadio ja ETV arengukava arutelu, kuna Reformierakond esitas parandusettepaneku, mille kohaselt ETV ja Eesti Raadio eelarve kujuneks iga-aastase arutelu käigus.

"See on just see poliitika, millest meil tuleks hoiduda," kritiseeris Reformierakonna parandusettepanekut ringhäälingunõukogu esimees Tiit Sinissaar. Tema sõnul ei suuda ETV varsti enam suhelda teiste telejaamadega, kui raha kiiremas korras ei eraldata.