Esmakordselt Eestis pakub Ühispanga Grupp laenutoodet, mis ühendab investeerimise, laenamise ja kindlustuskaitse. Toode nimega “Preemialaen” võimaldab kliendil soetada endale eluase ning samal ajal kasutada laenutagasimakset investeerimiseks.

Ühispanga eralaenude arendusjuhi Triin Messimase sõnul on Preemialaenu sihtrühmaks 30 kuni 45-aastased keskmisest kõrgema sissetulekuga kliendid ning kellel säilib säästuvõime ka pärast laenu võtmist. “Potentsiaalsed kliendid, kes vajavad eluaseme soetamiseks laenu, aga kellel on soov ka rahapaigutuste pealt tulu teenida”, märkis Messimas.

Preemialaenu intress on 6 kuu EURIBOR + 3%. Erinevalt traditsioonilisest annuiteetlaenudest toimub laenu tagasimaksmine Preemialaenu puhul laenuperioodi lõppedes. Kogu perioodi jooksul teeb klient sissemakseid kindlustuslepingusse ja tasub pangale vaid intressi. Kindlustuslepingusse paigutatud raha teenib 4% garanteeritud intressi ja lisakasumit, mis annab prognoositavaks keskmiseks tootluseks 8% aastas. Leping sisaldab elukindlustuskaitset laenusumma ulatuses. Laenuperioodi lõppedes maksab elukindlustusselts pangale laenu tagasi. Kliendile jääb preemiaks aastate jooksul kogunenud lisakasum.

“Tavapärasest soodsam intress loob eeldused pikemaks laenuperioodiks, mis omakorda soosib suurema summa laenamist”, kommenteeris Ühispanga Elukindlustuse juhatuse esimees Indrek Holst. “Täna on eluasemelaenud Eestis võetud oluliselt lühemaks perioodiks kui mujal Euroopas”, lisas Holst, kelle sõnul on oodata ka meil uusi suundi just pikaajaliste laenude osas.

Maailma praktika näitab, et analoogne laenutoode on atraktiivne just turule toomise algusaastatel. Näiteks Inglismaal ja Kanadas sõlmiti 80-ndatel, kui analoogne laenutoode välja tuli üle 70% eluasemelaenudest nn Preemialaenudena.