Nii oli üks klient imestunud, kui avastas, et poes ei ole saada enam tavalist piima, vaid ainult pika säilimisajaga, vahendab Leedu Delfi.
Teised imestasid, et igapäevaseid toiduaineid ostes tuli neid seista ülipikas järjekorras.

„Viimastel päevadel ostetakse väga aktiivselt pika säilimistähtajaga toiduaineid. Osa ostude põhjus on aastavahetus, aga suurema ostubuumi põhjus on eesootav eurole üleminek,“ rääkis Maxima esindaja Renata Saulite. „Töötan ise täna poes ja aitan kaupu juurde tuua. Ei jõua veel kaupa väljagi laduda, kui see juba käest rabatakse,“ kirjeldas ta.

Sulite sõnul on viimastel päevadel kauplustes abis ka kõik administratsiooni töötajad. Ostjate arvu kasvu näitavad ka numbrid: teisipäeval osteti kauplusest 8% rohkem kui mullu samal päeval.
Saulite sõnul on aktiivsemal ostmisel mitu põhjust: arvatakse, et kaubad muutuvad euro tulekuga kallimaks, tahetakse käes olevad litid kauba vastu vahetada ning osa inimesi ei taha uue aasta esimestel päevadel lihtsalt poodi tulla.

Maxima esindaja sõnul käitusid samamoodi enne eurole üleminekut ka Läti ostjad.

„Eestis oli enne euro kasutuselevõttu raske finantsolukord, kõrge inflatsioon, mistõttu euroga tulekuga seoses tarbijate aktiivsust märgata ei olnud, pigem see vähenes. Lätis oli aga teisiti ning müügid kasvasid,“ rääkis ta.

Suur on ostjate tulv ka Norfa kaubaketis. „Müüki kasvatavad pühad ning valuuta muutumisega kaasnev psühholoogiline surve. Ühed tahavad olemasolevatest littidest vabaneda ja teised kardavad, et pärast euro kasutuselevõttu muutub kõik kallimaks,“ ütles Norfa esindaja Darius Ryliškis.