Euroala inflatsioon aeglustus ELi statistikaameti teatel novembris 2,1 protsendile oktoobri 3,2 protsendilt, mis kõige järsem langus alates aastast 1991, kirjutas Bloomberg.

Nii Euroopa Keskpanga juht Jean-Claude Trichet kui ka Euroopa Komisjoni rahandusvolinik Joaquín Almunia on möönnud, et järgmine aasta võib tuua ELi majanduslanguse. Euroopa Keskpanga siht on hoida inflatsioon "alla 2 protsendi, kuid selle lähedal", kirjutas Financial Times. Euroopa Keskpanga poliitikakujundajad ei pelga veel, et euroala võiks ähvardada deflatsioon ehk üldine ja pikaajaline hinnalangus, mis kahjustab majandust. "Teiste faktorite seas peaks vähem paindlik tööjõuturg piirama majanduskriisi mõju palgakasvule rohkem kui traditsiooniliselt paindlikumates majandustes," selgitas Prantsuse panga BNP Paribas' analüütik Luigi Speranza.

Investorid ootavad nüüd Euroopa Keskpangalt järgmisi intressimäärade kärpeid, et majanduslangusega võidelda. Praegu on Euroopa Keskpanga seatud intressimäär 3,25%, kuid turud – sealhulgas Bank of America ja Fortise pankade analüütikud – ootavad, et Euroopa Keskpank seda 4. detsembril veel 0,75 protsendipunkti võrra langetaks. Tavaliselt kärbib pank intresse 0,5 protsendipunkti võrra, kuid järsk inflatsiooni langus võib kallutada praktikat muutma.

Oodatust järsem inflatsiooni langus peegeldab energiakulude langust, kuid ka kiiresti jahenevat majandust, kirjutas Financial Times. Näiteks Hispaania majandus on selgelt jahtumise teel: kinnisvaramull on lõhkenud ja ehitussektor vaevleb nüüd raskustes. Euroala majandus tervikuna on juba languses, sest SKP kasv on olnud kaks kvartalit järjest negatiivne.

Töötus eurot kasutavates maades on samuti kasvanud, jõudes ELi statistikaameti andmeil 7,7% juurde tööjõust oktoobris (sama näitaja oli septembris 7,6%). Prantsusmaa ja Hispaania teatasid märgatavast töötuse kasvust, kuid Saksa töötuse tase jäi 7,1% peale paika. "Kuivõrd ettevõtete kavatsused inimesi tööle võtta on kõvasti langenud, peaks töötuse tase tõusma, ületades 9% aasta 2010 alguseks," kommenteeris Hollandi suurpanga ING analüütik Martin van Vliet.