Maailma kümne juhtiva mineraalväetiste tootja hulka kuuluv Vene keemiatööstuskontsern Eurochem avab kolmapäeval Sillamäe sadamas vedelkemikaalide käitlemise terminali Tankchem, ettevõte investeeris terminali rajamisse 220 miljonit krooni.

Eurochemi teatel vastab terminal kõigile tänapäevastele keskkonnanõuetele ning on üks kaasaegsemaid lähipiirkonnas. Sillamäe sadama heade looduslike näitajate poolest ning piirilähedusest tingituna on Tankchemi terminal ka suure konkurentsivõimega.

Terminali kavandatav ümberlaadimise maht on miljon tonni aastas.

Terminali koosseisu kuuluvad hetkel kolm metanoolimahutit, igaüks 12 500 m3; kaks erinevate kemikaalide mahutit, kumbki 3 000 m3; kaks pumbajaama: 500–700 m3/h ühel liinil; raudtee-estakaad 22 tsisterni eri toodete ümberlaadimiseks ning viis kaideni viivat torujuhet. Lisaks tuletõrjejaam, katlamaja ja muu vajalik infrastruktuur.

Ümberlaaditavate naftakeemiatoodete hulka kuuluvad metanool, äädikhape, vinüülatsetaat, butüülatsetaat, tolueen, monoetüleenglükool.

Vene keemiatööstuskontsern Eurochem on Venemaa suurim mineraalväetiste tootja, mis kuulub ühtlasi Euroopa kolme ning maailma 10 suurima tootja hulka. Kontserni koosseisu kuuluvad arvukad tooraine-, mineraalväetiste-, orgaanilissünteesi- ja söödafosfaatide ettevõtted, samuti transpordiüksused ning lai turustusvõrk nii Venemaal kui ka välismaal.