Komisjon esitas täna ettepaneku kehtestada kõikidele ELi riikidele tähtajad, mille jooksul tuleb vanade riiklike rahaülekannete ja otsekorralduste asemel hakata kasutama uut hiljuti loodud ühtset euromaksete süsteemi.

Siseturu ja teenuste volinik Michel Barnier ütles ettepanekut kommenteerides, et siseturg toimib, paljudes riikides kehtib juba ühine valuuta ning peagi võetakse kasutusele ka üleeuroopaline maksesüsteem.

„Piiriülesed maksed muutuvad sama lihtsaks kui tavamaksed oma koduriigis. Tarbijal ei tarvitse olla rohkem kui üks pangaarve ning sellelt tehtavad maksed muutuvad kiiremaks, odavamaks ja turvalisemaks,“ rääkis ta.

Ühtses euromaksete piirkonnas saavad rohkem kui 500 miljonit kodanikku ning üle 20 miljoni ettevõtte ja riigiasutuse olenemata oma asukohast teha ja vastu võtta euromakseid samadel tingimustel ning samade õiguste ja kohustustega.

Piirkonna loomise eesmärk on suurendada tõhusust ja tihendada konkurentsi, et üle kogu Euroopa oleks võimalik pakkuda kvaliteetseid ja konkurentsivõimelise hinnaga elektroonilisi makseteenuseid. See tähendab, et eurooplased saavad ühelt ja samalt pangakontolt teha euromakseid 32 riiki (27 ELi liikmesriiki pluss Island, Liechtenstein, Norra, Šveits ja Monaco).

Alates 2012. aastast jõuaksid rahaülekanded saajani hiljemalt makse tegemisele järgneva tööpäeva lõpuks ning ülekande summalt ei arvestata mingit tasu. Selle tulemusel muutub arvete maksmine tunduvalt mugavamaks.