Kehtetuks muutuvad hulga viljade müügistandardid, mis kehtestati üle Euroopa Liidu kvaliteedi tagamiseks. Edaspidi tohivad poed seni ilustandardile alla jäänud vilju müüa, juhul kui neile õiged sildid juurde pannakse, kirjutas BBC.

„Meil pole tarvis sellist asja Euroopa Liidu tasemel reguleerida. On palju parem jätta see turuosalistele,” ütles Euroopa Komisjoni põllumajandusvolinik Mariann Fischer Boel. „Muutused tähendavad ka seda, et tarbijatele avaneb kõige laiem võimalik toodete valik. Pole mõtet ära visata kõigiti häid tooteid üksnes sellepärast, et need on vale suuruse või kujuga.”

Iga viies välja

Üle Euroopa on keeldunud poed müümast 20 protsenti puu- ja köögivilju, sest need ei vastanud senistele eurostandarditele. Põllumajandusvoliniku sõnul pöörduvad nüüd poodidesse tagasi kõverad kurgid ja mügarikud porgandid. Koledad tohivad välja näha teiste hulgas nüüdsest ka oad, kultuurseened, küüslaugud, melonid ja arbuusid, ploomid ja mitut liiki pähklid.

Siiski jäävad piirangud kehtima kümnele viljatüübile, mis kokku annavad 75 protsenti EL-i puu- ja köögiviljakäibest. Endiselt peavad ilusad olema õunad, tsitrusviljad (sh apelsinid, mandariinid ja sidrunid), kiivid, spargelsalat, virsikud ja nektariinid, maasikad, pirnid, paprikad, lauaviinamarjad ja tomatid.

Nõuded puu- ja köögiviljade väljanägemisele on olnud kont hambusse kõigile euroskeptikutele.

Jaekaupmehed on vastanud rõõmuga Euroopa Komisjoni algatusele saata piirangud ajaloo prügikasti. Briti supermarketiketi Tesco esindaja Adam Fisher tervitas seadusemuudatust ja märkis, et see pole üldsegi enneaegne. „Müüme rõõmuga kõveraid kurke ja mügarikke porgandeid, juhul kui kvaliteet ei kannata,” ütles Fisher.