Täna tegi Euroopa Komisjon ettepaneku asutada Euroopa küberkuritegevuse vastase võitluse keskus, et paremini kaitsta Euroopa kodanikke ja ettevõtjaid üha suureneva küberohu eest. Keskus luuakse Euroopa Politseiameti (Europoli) juurde ning selle asukohaks saab Haag (Hollandis), teatas Euroopa komisjon.

Keskusest saab küberkuritegevusega võitlemise sõlmpunkt Euroopas ning selle töö on suunatud võitlusele organiseeritud kuritegelike rühmituste ebaseadusliku tegevuse vastu internetis.

Eelkõige võideldakse kuritegevusest suurt tulu saavate rühmitustega, kes tegelevad näiteks internetipettusega, kasutades varastatud krediitkaardi- või pangaandmeid.

Samuti tegelevad eksperdid internetipangandust ja interneti teel broneerimist mõjutava küberkuritegevuse tõkestamisega, et suurendada tarbijate usaldust internetikaubanduse vastu.

Keskus pöörab erilist tähelepanu suhtlusvõrgustike profiilide kaitsmisele küberkuritegevuse sisseimbumise eest ja aitab võidelda identiteedivargusega internetis.

Samuti keskendutakse küberkuritegudele, mis tekitavad ohvritele suurt kahju (näiteks laste seksuaalne ärakasutamine võrgukeskkonnas), ning küberrünnetele, mis mõjutavad liidu elutähtsat infrastruktuuri ja infosüsteeme.

„Miljonid eurooplased kasutavad internetti pangatehingute tegemiseks, poodlemiseks, puhkuse planeerimiseks ning pere ja sõpradega suhtlemiseks suhtlusvõrgustikes. Sedamööda, kuidas meie argielus kasvab interneti osa, suureneb ka organiseeritud kuritegevus. Need kuriteod puudutavad meid kõiki,” ütles Euroopa Komisjoni siseasjade volinik Cecilia Malmström.

„Me ei saa lasta küberkurjategijatel häirida oma elu digitaalmaailmas. Europoli koosseisus tegutsev küberkuritegevuse vastase võitluse Euroopa keskus aitab seda teha, saades koostöökeskuseks, mille ülesanne on kaitsta vaba, avatud ja turvalist internetti.”

2011. aastaks oli peaaegu kolmel neljandikul (73%) Euroopa majapidamistest kodus internetiühendus ja 2010. aastal kasutas üle kolmandiku (36%) Euroopa kodanikest internetipankade teenuseid.

80% Euroopa noortest külastas suhtlusvõrgustikke ja e-kaubanduse üleilmne aastakäive on umbes 8 triljonit USA dollarit.