Juhtum põhineb Samira Achbita kaebusel, kes vallandati turvafirma G4S Belgia tütarfirmast tööl pearäti kandmise eest. Achbita kaebas G4S-i Belgia kohtusse, mis esitas Euroopa Kohtule küsimuse, kas selline keeld on Euroopa Liidu reeglite järgi seaduslik, vahendab Financial Times.

Euroopa Liidu kõrgeima kohtu vanemkohtunik, peaadvokaat Juliane Kokott väitis teisipäeval mittesiduvas arvamusavalduses, et pearätte keelavad reeglid on mõnikord Euroopa Liidu seaduste järgi õigustatud.

Kokotti sõnul on selliste esemete nagu pearättide keelamine lubatud nii kaua, kuni seda kohaldatakse kõigile ega peeta silmas mõnd kindlat religiooni. Ettevõtetel peab olema sellistele keeldudele seaduslik põhjendus, näiteks „religioosse ja ideoloogilise neutraalsuse“ tagamine.

See, mis on vajalik või seaduslik, peab jääma liikmesriikide otsustada, lisas Kokott.

„Kuigi töötaja ei saa tööandja ruumidesse sisenedes jätta oma sugu, nahavärvi, rahvust, seksuaalset orientatsiooni, iga või puuet ukse taha, võidakse temalt oodata oma usukommete järgimise mõõdukamaks muutmist töökohal,“ öeldakse Euroopa Kohtu arvamuses.