Sellega tehakse nendele liikmesriikidele oluline erand üldreeglist, et alates 2013. aastast tuleb elektritootmissektoril osta kõik saastekvoodid enampakkumiselt või turult, teatas Euroopa Komisjon.

Aastatel 2013–2019 eraldatakse Eesti, Leedu ja Küprose elektrijaamadele tasuta ligi 35 miljonit saastekvooti. Saastekvootide arv väheneb iga aastaga ja jõuab nullini 2020. aastal.

Liikmesriigid kehtestavad ranged seire- ja jõustamiseeskirjad, et tagada saastekvootidega võrdses või suuremaski väärtuses investeeringud elektritootmise moderniseerimiseks.

Tasuta saastekvootide väärtus tuleb suunata investeeringutesse, millega riigi energiataristut moderniseeritakse ja ajakohastatakse, sealhulgas tehakse investeeringuid uutesse elektrijaamadesse ning energiakasutuse struktuuri ja tarneallikate mitmekesistamisese ning puhtasse tehnoloogiasse. Investeeringud tuleb ette näha riiklikus kavas.

2009. aastal vastu võetud ELi HKSi direktiiviga anti kümnele liikmesriigile võimalus taotleda ajutist erandit, mille järgi alates 2013. aastast hakatakse elektritootmissektorile ELi HKSi saastekvoote eraldama ainult enampakkumisel müümise kaudu.

Möödunud aasta septembris esitasid Bulgaaria, Küpros, Tšehhi Vabariik, Eesti, Ungari, Leedu, Poola ja Rumeenia taotlused ajutisteks saastekvootideks.

Tänaseks kiitis komisjon heaks Küprose, Eesti ja Leedu taotlused, ülejäänud viie liikmesriigi taotluste hindamine jätkub ja lõpetatakse enne suvevaheaega.