Kuna Maa elanikkond suureneb 2050. aastaks arvatavasti 9 miljardini ja loodusvarade hulk on piiratud, vajab Euroopa tervisliku toidu ja sööda ning materjalide, energia ja teiste kaupade tootmiseks taastuvaid bioloogilisi varusid, teatas Euroopa komisjon.

Komisjoni strateegia ja tegevuskava "Innovatsioon ja jätkusuutlik majanduskasv: Euroopa biomajandus" eesmärk on välja jõuda innovatiivsema, vähem CO2-heidet tekitava majanduseni, milles jätkusuutlik põllumajandus ja kalandus ning toiduga kindlustatus on ühitatud taastuvate loodusvarade säästliku tööstusliku kasutamisega ja tagatud on nii elurikkus kui ka keskkonnakaitse.

Seepärast keskendutakse kavas kolmele olulisemale küsimusele: uute tehnoloogiasuundade ja tootmisprotsesside väljatöötamine biomajanduse valdkonnas; turgude ja konkurentsivõime arendamine biomajanduse eri sektorites ning poliitikakujundajate ja sidusrühmade koostöö tihendamine.

"Euroopa peab alustama üleminekut naftajärgsele majandusele. Taastuvate loodusvarade üha suurem kasutuselevõtt ei ole enam pelgalt valikuvõimalus, see on vajadus. Fossiilkütusel põhinevalt majanduselt biomajandusele üle minna aitavad meil teadusuuringud ja innovatsioon. See on kasulik meie keskkonnale, suurendab toidu ja energiaga kindlustatust ning Euroopa konkurentsivõimet tulevikus," märkis Euroopa Komisjoni teaduse ja innovatsiooni volinik Máire Geoghegan-Quinn.