Euroopa komisjoni konkurentsivolinik Margrethe Vestager ütles, et kõik firmad – väiksed või suured, rahvusvahelised või kodumaised – peavad ausalt makse maksma.

Euroopa Liidu seaduste kohaselt ei tohi liikmesriigid anda rahvusvahelistele firmadele selektiivselt maksuerisusi, jättes teised firmad sellest kõrvale.

"Komisjonil on tekkinud kahtlus kahe Hollandi maksuerisuse kohta, mis võisid minna Ikea firmale, tagades neile eelise teiste ettevõtete ees," ütles Vestager. Ikea esindaja sõnul oli antud olukorras maksustamine nende hinnangul vastavuses Euroopa Liidu reeglitele.

Komisjoni kohaselt sõlmiti kaks lepingut Hollandi ja Inter Ikea vahel, mis vähendasid tunduvalt ettevõtte maksustatava kasumi hulka.

2006. aastal lubas Hollandi riik maksta Ikeal iga-aastast litsensitasu Luksemburgi harule ehk liigutada varasid piirkonda, kus seda ei maksustataks. 2011. aastal kuulutati Luksemburgi maksusüsteem ebaseaduslikuks ja Ikea sõlmis Hollandis uue lepingu. Selle kohaselt koostati laenuleping Liechtensteinis asuva Ikea üksustega, millega sai ettevõtte järjekordselt liigutada varasid piirkonda, kus maksumäärad on soodsamad.