Kokkuleppe sõlmisid eelmisel nädalal Berliinis Euroopa Liidu tervise ja tarbijakaitse peadirektoraadi peadirektor Ladislav Miko ja tema kolleeg Venemaalt Sergei Dankvert, kirjutab EUobserver.

Miko 16. jaanuaril Dankvertile saadetud kirjas, mida EUobserver on näinud, sisaldab mehhanism Venemaa keelu kaotamiseks ohutussertifikaatide väljaandmist Euroopa Liidu poolt, misjärel Venemaa otsustab pärast inspekteerimisi, millised riigid neile vastavad.

„Et tulla tagasi olukorra juurde enne keeldu, võiks kauplemine meie arusaamise järgi taas alata Euroopa Liidu üleste veterinaarsertifikaatide ja importiva riigi [Venemaa] inspekteerimiste alusel,“ öeldakse kirjas.

Kirja järgi kuuluvad kokkuleppe alla delikatessid, valitud piima- ja lihatooted, traditsioonilised tooted, nišitooted, kaitstud päritolu või tootmiskohaga tooted jne.

Kirja järgi mõistetakse, et vastavad tooted on Vene turul kõrges hinnas.

Mõned pealinnad on mures, et Moskva kasutab uut süsteemi Venemaa-sõbralikele Euroopa Liidu riikidele tasumiseks ja oma vastaste karistamiseks.

„Kirjas öeldakse, et Venemaal on vabadus korraldada asjad üksikute liikmesriikidega ise. See annab neile rohelise tule teha valik, milliste riikidega nad koostööd teevad,“ ütles üks Euroopa Liidu diplomaat. „See on halb uudis. Me oleme ise otsustanud Euroopa Liidu solidaarsusest loobuda. Venemaa-vastased sanktsioonid kehtestasid kõik liikmesriigid, seega tuleks need kaotada samal viisil.“

Tervise ja toiduohutuse volinik Vytenis Andriukaitise kõneisik Enrico Brivio kaitses aga seda otsust. „See ei ole kindlasti selle kokkuleppe mõte. Mõte oli tagada ühine raamistik, mida rakendatakse õiglaselt kõigile liikmesriikidele,“ ütles Brivio kolmapäeval EUobserverile. „Me ootame, et seda rakendatakse õiglaselt kõigile liikmesriikidele.“

Küsimusele, millest tuleb see, et Venemaa on muutnud keelu põhjuse poliitilisest tervisekaitsel ja ohutusel põhinevaks, vastas Brivio: „Te peaksite venelastelt küsima.“

Brivio sõnul pole vastutasuks Euroopa Liidu poolt mingite Venemaa-vastaste sanktsioonide tühistamisest räägitud.

Brivio selgitas, et Berliini kohtumisel peeti Venemaa kolleegidega kõnelusi, mis puudutasid Euroopa Liidu veterinaarsertifikaate (SPS) sealihatoodetele ja kartulile.

Brivio kinnitas, et kõnelused piirdusid SPS sertifikaate puudutavate küsimustega ja läbirääkimistele ei järgnenud ametlikke kokkuleppeid. Ta möönis, et Venemaa poolt võis aimata teatud avatust, kuid Euroopa Komisjonil tuleb arvestada kehtivate Euroopa Liidu sertifikaatidega.

"Kõiki tulemusi tuleb kohaldada ühtemoodi kõikides liikmesriikides," ütles Brivio. "Nüüd ootame Venemaa vastust, kuid loodame, et veterinaarsertifikaatidest põhjustatud takistused saab kõrvaldada kõnealuste toodete puhul."

Brivio lisas, et need kõnelused ei puuduta kuidagi WTO ja Venemaa käimasolevaid vaidlusi sealiha impordikeeldu üle.

Brivio rääkis, et läbirääkimiste käigus küsis Venemaa teatud delikatesside lisamise kohta, mida oleks võimalik eksportida. "Ootame Venemaalt nende toodete täpset nimekirja," sõnas ta. "Igal juhul peab Euroopa Liit kinni Venemaa poliitilisest embargost, see on selge ja hästi teada."