Asüülitaotlejate suure sissevoolu tekitatav kerge taganttõuge eurotsooni vinduvale majandusele võib sealjuures pehmendada kasvavat vaenulikkust sisserändajate suhtes ning poliitilist survet, leiab Euroopa Komisjon, vahendab AFP.

„Kokku oletatakse ennustataval perioodil Euroopa Liitu saabuvat veel kolm miljonit isikut,“ öeldakse Euroopa Komisjoni majandusennustuses aastateks 2015-2017.

Komisjon ennustab, et 2015. aastal saabub kokku miljon inimest, 2016. aastal 1,5 miljonit ja 2017. aastal pool miljonit.

See kujutaks endast Euroopa Liidu rahvastiku kasvu 0,4 protsendi võrra pärast seda, kui tagasi lükatud varjupaigataotlused on arvesse võetud.

Euroopa Liidu majandusvolinik Pierre Moscovici ütles, et sisserändajad võivad anda tõuke Euroopa Liidu majandusele.

„On olemas mõju kasvule, mis on nõrk, aga positiivne Euroopa Liidu kui terviku jaoks, ning mis suurendab SKT-d 2017. aastaks 0,2-0,3 protsendi võrra,“ ütles Moscovici. „See võitleb vastu teatavatele pähe võetud arusaamadele ja toetab president [Jean-Claude] Junckeri poliitikat.“

Sisserändajate saabumine annab lühikese perioodi vältel tõuke majanduskasvule tänu valitsuste suurenevatele kulutustele varjupaigataotlejate peale, teatab Euroopa Komisjon.

Sellele järgneb keskmise ajaperioodi jooksul veel üks tõuge saadaval olevate tööliste arvu tõttu, kui viiakse ellu õiget poliitikat, mis võimaldab ligipääsu tööturule.