Eelmisel kuul hoiatas komisjon Iirimaad, mis on üks Euroopa maksuparadiise, et lisaks Apple'le uuritakse ka teiste suurfirmade tegemisi ja maksukäitumist.

„Komisjon jätkab info kogumist ka erinevate Euroopa Liidu riikide maksusüsteemide ja -erisuste kohta. Ja see võib viia uute uurimisteni," ütles ametnik, kes ei soovinud oma nime avaldada.

„On vara öelda, kas mõne suure ettevõtte osas ka ametlik uurimine algatatakse."

Luksemburg on üks populaarsemaid maksuparadiise, mida kasutavad näiteks Amazon, Catepillar ja Suurbritannia telekom Vodafone.

Survestamise eesotsas on Prantsusmaa ja Saksamaa, kes näevad kogu asja kui ebaausat konkurentsi eri riikide vahel.

Kui komisjon suudab tõestada, et riigid nagu Luksemburg ja Iirimaa pakuvad selliseid maksuerisusi, mis ei lähe kokku rahvusvaheliste reeglitega, siis võidakse ettevõtte tulumaksuga mängimist pidada subsideerimise üheks vormiks ning see tuleks ära lõpetada. Kaaluda võidakse ka trahvide ja tagasimaksete määramist.

Luksemburg ei ole suutnud erinevatele Euroopa liidu organisatsioonidele anda oma maksusüsteemi kohta adekvaatseid vastuseid. Neilt nõutakse mitmete detailide avalikustamist. Luksemburgi ametiisikud on varem öelnud, et nad kahtlevad, kas Euroopa Komisjonil on õiguslik alus neilt infot nõuda.

Viimastel aastatel on maksudest kõrvale hiilimine saanud suure tähelepanu osaliseks. Eriti pärast seda, kui selgus Apple'i keeruline struktuur, mis oli üles ehitatud justnimelt maksude optimeerimise eesmärgil.

Reuters uuris 2012. aastal välja, et Amazonil on kuues riigis 25 erinevat üksust ning Luksemburgis sellised maksualased erisused, et need võimaldasid jätta maksud maksmata isegi Ameerika Ühendriikides, kus asub ettevõtte peakontor.

Maksunõustajate sõnul on Luksemburg riiki meelitanud üle 40 000 holding-ettevõtte ja tuhandeid kõrgepalgalisi töötajaid. Teatavasti elab riigis ligi pool miljonit inimest.