„Komisjon on kontaktis Tšehhi ametivõimudega ja on edastanud oma positsiooni detailselt," ütles komisjoni kõneisik.

Kreeka põllumajandusarengu- ja toiduminister Evangelos Apostolou saatis kirja Euroopa Liidu põllumajanduse ja toiduohutuse volinikele Phil Hoganile ja Vynetis Adriukaitisel. Ta esitas vastuväited 2015. aastal Tšehhi Vabariigis vastu võetud seaduseelnõule, mis pani paika nõuded piimale ja piimatoodetele, jäätistele ning söödavatele rasvadele ning õlidele.

Ateena ametnike jaoks on nii sõna „Kreeka" kui „Kreeka-stiilis" jogurt vastuolus Euroopa Liidu regulatsioonidele. Nende sõnul ei tohi nimi tarbijat eksitada.

Euractive'i teada uurib Euroopa Liit praegu kaht kirja, mille saatjateks on Kreeka valitsus ja Kreeka piimatoodete tootjate liit. Tootenimi „Kreeka jogurt" ei ole kaetud geograafilise tunnusmärgiga, kuid komisjonist tuli juba juulikuus välja sõnum, et toote märgistus ei tohi tarbijat eksitada teiste seas ka selle identiteedi ja päritolu osas.

Apostolou ütles eelmisel nädalal euroliidu põllumajandusministeite kogunemisel, et kõrge kvaliteediga toit on Euroopa tarbijate jaoks prioriteet, olenemata sellest, millises regioonis või riigis nad elavad.

Kas see tähendab seda, et ka Eesti tootjad peavad tulevikus "Kreeka jogurti" toodetest loobuma? Teiste seas toodavad seda siin Valio, Farmi piimatööstus ja Esko talu.