Ettepaneku tulemusena peaks paranema Euroopa väärtpaberiarvelduse turvalisus ja tõhusus. Samuti püütakse sellega vähendada väärtpaberiarvelduseks kuluvat aega ning arvelduste ebaõnnestumisi, teatas Euroopa Komisjon.

Siseturu ja teenuste voliniku Michel Barnier sõnul on Euroopa Liidus viimase kahe aasta jooksul väärtpaberite keskdepositooriumid tehinguid teinud rohkem kui kvadriljoni euro väärtuses.

Tänase ettepanekuga kehtestatakse kooskõlas meie rahvusvaheliste partneritega ühtsed standardid väärtpaberiarveldusele ja väärtpaberite keskdepositooriumidele kogu ELis, et tagada liikmesriikide väärtpaberite keskdepositooriumide osutatavate teenuste jaoks tõeliselt ühtne turg.

Ettepanekuga ühtlustatakse arveldusperioodi ja väärtpaberibörsil või muudel reguleeritud turgudel kaubeldavate väärtpaberite puhul saab selleks kuni kaks päeva pärast kauplemispäeva, praegu on vaja enamiku tehingute puhul Euroopas kaks kuni kolm päeva.

Turuosaliste suhtes, kes ei loovuta oma väärtpabereid kokkulepitud arvelduspäeval, kohaldatakse karistusi ning nad peavad ostma vajalikud väärpaberid turult ja loovutama need oma vastaspooltele.

Emitentidelt ja investoritelt nõutakse põhimõtteliselt kõigi väärtpaberite puhul elektroonilist säilitamist ning nende väärtpaberite registreerimist väärtpaberite keskdepositooriumides juhul, kui nendega kaubeldakse väärtpaberibörsidel või muudel reguleeritud turgudel.

Väärtpaberite keskdepositooriumidel tuleb järgida rangeid organisatsioonilisi, äritegevuse ja usaldatavusnõudeid, et tagada oma elujõulisus ja oma kasutajate kaitse.

Samuti peavad nad taotlema tegevusluba oma riiklikelt pädevatelt asutustelt ja pädevad asutused teostavad nende üle järelevalvet.

Tegevusloa saanud väärpaberite keskdepositooriumidele antakse „pass”, et nad saaksid osutada oma teenuseid ka teistes liikmesriikides. Kasutajad saavad Euroopas valida kõigi 30 väärtpaberite keskdepositooriumi vahel.