Algatuse peamine eesmärk on aidata riigihanketurgudel avaneda kogu maailmas ning tagada, et Euroopa ettevõtetel oleks neile võrdne juurdepääs. Samuti peaks ettepanek tagama, et kõigil ettevõtetel nii ELis kui ka väljaspool seda oleksid võrdsed võimalused konkureerimiseks ELi tulusal riigihanketurul, teatas Euroopa Komisjoni Esindus Eestis.

Riigihanked mõjutavad märkimisväärset osa maailma kaubandusvoogudest ning ulatuvad aastas triljoni euroni. ELis moodustavad riigihanked kuni 19% SKPst ning need on oluliseks hoovaks majanduse elavdamisel, eriti majanduskriisi ajal.

„Meie turg on avatud ning oleme valmis seda veelgi avama, kuid üksnes siis, kui ettevõtted saavad tegutseda konkurentidega võrdsetel tingimustel. Komisjon kaitseb valvsalt Euroopa huve ning Euroopa ettevõtteid ja töökohti,“ sõnas Euroopa Komisjoni siseturu ja teenuste volinik Michel Barnier.

„Ettepanek suurendab Euroopa Liidu mõjujõudu rahvusvahelistel läbirääkimistel meie partneritega nende riigihanketurgude avamiseks Euroopa ettevõtetele. Usun, et siis saavad ELi ettevõtted õiglase võimaluse konkureerida edukalt välismaiste riigihankelepingute saamiseks ning seeläbi luua töökohti,“ ütles Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik Karel De Gucht.

Meie kaubanduspartnerite kehtestatud piirangud mõjutavad sektoreid, kus EL on vägagi konkurentsivõimeline, nagu näiteks ehitus, ühistransport, meditsiiniseadmed, elektritootmine ja farmaatsiatooted.

Komisjoni kõnealune uus algatus suurendab ELi kaubanduspartnerite motivatsiooni avada oma riigihanketurud ELi pakkujatele. Sellega tagatakse, et ELi ettevõtted saavad siseturul konkureerida välismaiste ettevõtetega võrdsetel tingimustel.