Piiriüleste nõuete puhul tundub nõude rahuldamiseks ettevõetav kohtutee sageli liigselt aeganõudev ja kallis. Väiksemate piiriüleste nõuete puhul lüüakse tihti käega. Sageli ei teata, et väiksemate piiriüleste nõuete (kuni 2000 eurot) puhul on saab kasutada ka alternatiivset kohtumenetlust – Euroopa väiksemate kohtuvaidluste menetlust. Alternatiivse menetluse eelised on lihtsus, kiirus ja kulude kokkuhoid.

Kuna menetlusdokumentide täitmine on tehtud piisavalt arusaadavaks ja ei nõua juriidilisi eriteadmisi, pole vaidluse lahendamiseks vaja isegi juristi abi. Ettevõtjate piiriülesed nõuded ületavad sageli 2000 euro ülempiiri, mis täna ei võimalda lihtsustatud kohtumenetlust kasutada. Positiivne on, et Euroopa Komisjoni kavandavate muudatustega saab tulevikus kasutada lihtsustatud menetlust ka kuni 10 000-eurose nõude korral. Eelkõige arvestavad kavandatavad muudatused väikeettevõtjate vajadustega.

Mida kujutab endast Euroopa lihtsustatud kohtumenetlus

Euroopa lihtsustatud kohtumenetlus on hea alternatiiv liikmesriikide traditsioonilisele kohtumenetlusele. Suurimad eelised on võimalik kokku võtta kolme märksõnaga: lihtsus, kiirus ja odavus. Kohtumenetluse alustamine on tehtud võimalikult lihtsaks. Menetluse alustamiseks on vaja täita nõudevorm ja saata see pädevale kohtule. Siinkohal peab mainima, et kõikide menetlusdokumentide jaoks on koostatud standardvormid, mis on internetis kättesaadavad.

Nõudevormis on vaja märkida poolte andmed, kohtualluvus, kohtuasja piiriülene olemus, pangarekvisiidid, nõue ja nõude kirjeldus. Kõikide täitmist vajavate väljade juures on täpsustavad selgitused. Lisaks tuleb nõudevormile lisada ka kõik asjakohased dokumendid, nt kviitungid, arved jne.

Taotlusevormi kättesaamisel täidab kohus vastusvormi ja saadab selle koos nõudevormi koopiaga 14 päeva jooksul kostjale. Kostja peab vastama 30 päeva jooksul, täites vastusevormis oma osa. Kohus teeb otsuse 14 päeva jooksul. Seega on Euroopa lihtsustatud kohtumenetlus väga kiire ja efektiivne.

Lihtsustatud kohtumenetlus aitab kokku hoida ka õigusabi kulusid, sest puudub vajadus juristi
kaasamiseks. Kohtuvaidluse lahendamise menetlus põhineb tüüpvormidel, mille täitmiseks pakutakse tasuta abi. Menetlus on üldjuhul kirjalik. Isegi kui tekib vajadus suuliseks arutamiseks, ei pea pooli esindama advokaat.

Samas peab kindlasti meeles pidama, et Euroopa lihtsustatud kohtumenetlus on mõeldud eelkõige väiksemate kohtuvaidluste lahendamiseks. Seetõttu kehtib nõudele ülempiir, mis on hetkel 2000 eurot, ja nõuetele, mis seda piiri ületavad, menetlust ei kohaldata. Lisaks peab kohtuasjal olema ka piiriülene olemus.

Väikeettevõtjate võimalused paranevad

Euroopa Komisjonil on plaanis teha muudatusi, mis arvestavad eelkõige väikeettevõtjate vajadustega. Kui hetkel kehtiv nõude ülempiir (kuni 2000 eurot) sobib peamiselt tarbija profiiliga, siis ülempiiritõstmine kuni 10 000 euroni lubab ka ettevõtjatel lihtsustatud menetlust rohkem kasutada. Statistika kohaselt moodustavad 2000-10 000-eurosed nõuded ligi 30% piiriülestest ettevõtjatevahelistest nõuetest. Seega avardab ülemmäära suurendamine eelkõige ettevõtjate võimalusi. Lisaks nõude ülemmäära tõstmisele on. Euroopa Komisjonil kavas teha veel teisigi muudatusi.

Teistest muudatustest

Näiteks võib tulevikus edastada kõiki menetlusdokumente lisaks tavapostile ka elektrooniliselt. Kuigi hetkel kõik Euroopa Liidu liikmesriigid elektroonilist kättetoimetamist ei kasuta, on kaugem eesmärk muuta kohtumenetlus otsast lõpuni elektrooniliseks.

Üldjuhul on menetlus kirjalik, kuid tuleb ette ka olukordi, kus kohtuistungi korraldamine on möödapääsmatu ja poolte osavõtt istungist on kohustuslik. Reisikulude ja aja kokkuhoiu tagamiseks hakatakse tulevikus kasutama istungi pidamiseks ja tõendite kogumiseks video- ja konverentsiseadmeid. Seega pole tulevikus füüsiline kohalolek kohtuistungil enam vajalik.

Üheks eeliseks lihtsustatud kohtumenetluse juures on odavus. Selleks, et vähendada liikmesriikide kohtulõivude erinevusi, soovitakse kehtestada lõivu ülempiir. See vähendab kohtusse pöördumise kulusid nendes liikmesriikides, kus kohtulõivud on ebaproportsionaalselt suured.

Kokkuvõttes võib öelda, et kavandatavad muudatused on ettevõtjasõbralikud ja võimaldavad veelgi lihtsamalt, kiiremalt ja odavamalt lahendada väiksemaid piiriülesed vaidluseid.