Viis aastat pärast ebaausate kaubandustavade direktiivi jõustumist hindas komisjon selle rakendamist ja kuulutas välja uued sammud, mille abil suurendada ostjate turvalisust Euroopa siseturul, teatas Komisjon.

„Tarbijakulutused moodustavad 56% ELi sisemajanduse koguproduktist, kuid tarbijate kartus piiriülese ostlemise ees ei lase meil ikka veel kasutada kõiki ühtse turu pakutavaid võimalusi,” teatas ELi õigusvolinik Vivane Reding.

Piiriülene ostude tegemine interneti teel võimaldab tarbijatel nautida kuni 16 korda suuremat tootevalikut, kuid 60% Euroopa tarbijatest seda võimalust veel ei kasuta.

Eeskirjade tõhusam jõustamine tarbijate usalduse suurendamiseks aitaks märkimisväärselt hoogustada majanduskasvu Euroopa Liidus. Võrreldes 2006. aastaga, mil ELi eeskirjad veel ei kehtinud, on praegu üha rohkem tarbijaid huvitatud ostude tegemisest muudes liikmesriikides.

„Tarbijate kaitsmiseks on kehtestatud korralikud eeskirjad, kuid peame nende jõustamist parandama, seda eriti piiriüleste ostude puhul. Peame täielikult keelustama müügipettused, et tarbijad teaksid täpselt, mida nad ostavad ja et neid alt ei veetaks. See eeldab ühtset arusaama kehtivate eeskirjade jõustamisest,” lisas volinik Reding.

Direktiiv ebaausate kaubandustavade kohta võeti vastu 2005. aastal ning selle toel on liikmesriikide tarbijakaitseasutused suutnud pidurdada paljusid ebaausaid kaubandustavasid, nagu valeteabe esitamine tarbijatele või agressiivsete võtete kasutamine valiku tegemise mõjutamiseks.

Direktiiv asendab 27 liikmesriigi ebaausate kaubandustavade eeskirjad ühtse lihtsama kogumiga, mistõttu on tarbijatel hõlpsam mõista oma õigusi sõltumata sellest, kus nad ELis oste teevad. Siiski sõltub eeskirjade edukus sellest, kuidas eri riikide täitevasutused neid jõustavad.

Peamised tarbijatele muret valmistavad valdkonnad on reisimine ja transport, digitaal- ja finantsteenused ning kinnisvaraturg. Lisaks peavad täitevasutused hakkama pöörama rohkem tähelepanu keskkonnaalastele väidetele, mida esitatakse sageli väga üldise ja ähmasena ning mitte kõige vastutustundlikumalt.